Linkuri accesibilitate

Eternul complex identitar al României (Adevărul)


Traian Băsescu se afișează cu partizanul autonomiei maghiare în Transilvania, Laszlo Tokes (Evenimentul zilei)

Intr-un fel sau altul, actualitatea politica se invarte tot in jurul presedintelui Traian Basescu. Cel putin asa se vede in comentariile din presa de azi. La Tusnad, la un seminar organizat de minoritatea maghiara din Romania, si la care au participat la sfarsitul saptamanii trecute seful statului, premierul maghiar Viktor Orban si vicepresedintele Parlamentului european, romanul Laszlo Tokes, a fost consens deplin. In timp ce opozitia din Romania agita din nou steagul pericolului maghiar, Basescu se afiseaza cu partizanul autonomiei maghiare in Transilvania, Laszlo Tokes – motiv de oarecare ironie intr-un comentariu semnat de Horia Ghibutiu, in Evenimentul zilei.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi pomeneste de aceeasi reuniune, intr-un text care deplange eternul complex identitar al Romaniei. De teama ungurilor, romanii s-au obisnuit sa nu pretuiasca patriotismul local, identitatile regionale, atat de pretuite si de profitabile in Europa de azi. Tema regionalizarii nu ajunge sa fie dezbatuta sincer, iar recenta decizie a Curtii Internationale de la Haga, privind independenta Kosovo, nu va face decat sa amplifice isteria – crede Ovidiu Nahoi.

Seful statului se vede criticat si de Tom Gallagher, in cotidianul Romania libera, de aceasta data pentru modul in care a reactionat la raportul Comisiei Europene, de monitorizare a justitiei romane. Criticile transmise la Bruxelles au fost “dureros de deplasate”, cele mai inadecvate posibile, amintind de comportamentul fostului premier Adrian Nastase. Bruxelles-ul nu a facut decat sa taxeze aceleasi aspecte cu care se razboieste si presedintele Basescu, considera Tom Gallagher.

In editorialul aceluiasi ziar, Dan Cristian Turturica incearca un raspuns la intrebarea daca merita suspendat din nou Traian Basescu. Este vorba despre cererea inaintata Senatului Romaniei de senatorul conservator Dan Voiculescu, acompaniata de rezultatele unui sondaj de opinie care sustine ca 65% dintre romani ar vota DA la un eventual referendum privind demiterea din functie a sefului statului. Editorialistul Romaniei libere e de acord ca popularitatea lui Basescu a scazut dramatic, dar reaminteste ca e totusi singurul politician care a avertizat, fie si cu intarziere - adica in luna mai - asupra iminentului pericol de prabusire economica a statului.
XS
SM
MD
LG