Linkuri accesibilitate

28.07 - București: Petre Roman referitor la afirmații ale lui Guenther Verheugen


Gunther Verheugen
Gunther Verheugen

Este nu doar moral inacceptabil, dar împiedică dezvoltarea unei reale economii de piaţă funcţională, legăturile existente între mediile şi oamenii de afaceri şi vechile reţele şi structuri ale nomenclaturii şi fostei poliții politice din ţările foste comuniste.


28 iulie 2000.

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ara Şeptilici).

Petre Roman referitor la afirmații ale lui Guenther Verheugen.

După o consfătuire cu şefii misiunilor diplomatice ale Romaniei în străinătate, ministrul afacerilor externe Petre Roman a citat, intr-o conferinţă de presa, mai multe aprecieri făcute luni 24 iulie, la Bruxelles de Gunther Verheugen, comisarul european însărcinat cu problema extinderii Uniunii Europene. (...)

Ministrul roman al afacerilor externe a ţinut să le citeze şefilor misiunilor diplomatice ale ţării noastre, din discursul adresat la 24 iulie la Bruxelles de catre comisarul european Gunther Verheugen ţărilor candidate, discurs în care acesta atrăgea atenţia că în fostele ţări comuniste există legaturi între vechile reţele şi mediile de afaceri actuale.

P. Roman: „Întîi, dumnealui a spus că este nu doar moral inacceptabil dar împiedică dezvoltarea unei reale economii de piaţa funcţională, legăturile existente între mediile şi oamenii de afaceri şi vechile reţele şi structuri ale nomenclaturii şi fostei poliții politice din ţările foste comuniste. Domnul comisar a afirmat că trebuie să se ştie clar cine controlează pe cine.”

Întrebat cum comentează aceasta gravă afirmaţie a comisarului Verheugen şeful diplomaţiei de la Bucureşti a răspuns vizibil iritat: „Mi se pare nepotrivit, iertaţi-mă, cînd eu vă spun că nu comentez comentariile domnului Verheugen, Dumneavoastră să insistaţi asupra acestui lucru. Eu le-am prezentat aici pentru că dumnealui spune că vor fi note, sau daca vreţi, elemente de apreciere în documentele Comisiei Europene. Deci noi trebuie să ţinem seama de asta.” (...)

In cadrul întilnirii cu şefii misiunilor diplomatice romanesti, Petre Roman le-a cerut acestora să militeze, în ţările unde sunt acreditaţi pentru crearea unei imagini reale a ţării şi a menţionat în acest sens atractivitatea redusa a Romaniei pentru mediile de afaceri internaţionale este strîns legată de ratingul scăzut al Romaniei. (...)

Referindu-se la activitatea corpului diplomatic roman, Petre Roman a declarat că este mai mulţumit decît se aştepta în urmă cu 7 luni, la investirea sa în funcţie.

R.C. Cristea: S-ar putea spune aşadar ca domnul Roman vorbeşte în spiritul avertismentelor lansate de domnul Verheugen. Şeful diplomatiei romaneţşti desluşeşte printre actorii din umbră care ar controla anumite zone ale economiei nu doar reprezentanti ai fostei nomenclaturi, cît şi pe cei ai fostelor poliţii secrete. Roman pune degetul pe rană şi nu face decît să aducă pe sol autohton o dezbatere care în Romania a fost tratată superficial, atăta vreme căt Onişoru şi Colegiul Consiliului său(CNSAS) nu reuşesc, deocamdată, să iasă din dilema primirii unui sediu adecvat. Verheugen cerea, cum poate ascultătorii noştri îşi mai amintesc, ca fosta nomenclatură comunistă să fie ţinută cît mai departe de economie şi politica. In percepţia domnului Roman revenirea unor „foşti” se rezumă la un periculos, posibil come back, doar in plan economic. O speculaţie, pornind de la aceasta, poate, întimplător, omisiune, devine însă riscantă atăta vreme cît liderul PD se delimitează constant şi fără echivocuri de politica dusă de Ion Iliescu şi de PDSR.
XS
SM
MD
LG