Linkuri accesibilitate

Nazurile celor de la "Rospotrebnadzor" față de vinurile moldovene


Ghennadi Onişcenko
Ghennadi Onişcenko

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc: „Aceiaşi vinificatori exportă în UE şi n-au avut niciodată pretenţii, fie din Cehia, fie din Polonia, fie din România”.

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă se întîlneşte mâine la Moscova cu şeful "Rospotrebnadzor", o întălnire despre care presa rusă a scris că va fi hotărîtoare pentru decizia ruşilor de a declara sau nu un nou embargou vinurilor moldoveneşti. Citat de agenţia rusă Interfax, Ghennadi Onişcenko ar fi spus că Rusia va lua o decizie în ce priveşte vinurile moldoveneşti doar după ce va face cunoştinţă cu actele ce urmează să-i fie prezentate mîine de către Andrei Neguţă. Corespondenta Europei Libere, Liliana Barbăroşie, l-a întrebat pe ministrul moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, la ce ne putem aştepta de la aceste discuţii.

Valeriu Cosarciuc nu pare îngrijorat de ceea ce s-ar putea întîmpla după întrevederea de mâine dintre seful misiunii diplomatice moldoveneşti la Moscova şi medicul sanitar şef al Rusiei.

Valeriu Cosarciuc
Valeriu Cosarciuc: „Ambasadorul va transmite acestei instituţii măsurile care au fost întreprinse, precum şi care urmează a fi întreprinse. Cel mai important este să obţinem pachetul de cerinţe faţă de inofensivitatea producţiei alcoolice pe care o cer ei. Noi deţinem doar cerinţele din 2007, care conţin 15 indicatori. Toţi exportatorii noştri se conformează acestor cerinţe.”

Ministrul insistă că producătorii moldoveni nu au păcătuit, iar vinurile moldoveneşti destinate pieţei ruse sunt de calitate bună.

Valeriu Cosarciuc: „Noi am verificat totul, începînd cu terenul, pesticidele utilizate, certificatele igienice şi am constatat că agenţii economici se conformează tuturor cerinţelor.”

Un argument în plus, pe care îl invocă ministrul Cosarciuc, este că unii şi aceiaşi producătorii ai căror vinuri au fost rebutate de autorităţile sanitare ale Federaţiei Ruse exportă vin şi pe pieţe europene, unde nu au fost niciodată criticate.

Valeriu Cosarciuc: „Aceiaşi exportatori exportă în UE şi n-am avut nici o dată pretenţii, fie din Cehia, fie din Polonia, fie din România”.

Potrivit datelor oficiale, în 6 luni ale acestui an, vinificatorii moldoveni au exportat cu 57 la sută mai mult vin în Federaţia Rusă decît în perioada similară a anului trecut.

După ce autorităţile sanitare ruse au reţinut zeci de mii de sticle şi litri de vin în vrac la graniţă, pe motiv că ar fi otrăvitoare, şi au anunţat că le vor returna celor care le-au trimis, autorităţile moldoveneşti au solicitat Uniunii Europene să mărească cota vinurilor moldoveneşti admise pe piaţa europeană şi au obţinut dublarea acesteia începînd cu anul viitor. Asta ar însemna 2,4 mln. de decalitri anual, sau 20 la sută din producţia moldovenească anuală de vinuri. În cazul unui nou embargou, asta ar rezolva problema doar parţial, întrucît exporturile spre Rusia sunt mult mai mari. Doar anul trecut, ele au constituit aproximativ 3,5 milioane de decalitri anual.

L-am întrebat însă pe ministrul Cosarciuc dacă vinificatorii moldoveni vor putea valorifica cota dublă oferită de Uniunea Europeană:
Valeriu Cosarciuc: „Agenţii economici serioşi, producătorii mari, sunt gata să meargă pe piaţa europeană. Urmează să promovăm foarte intens vinurile noastre. În prezent elaborăm un plan de marketing privind aceste exporturi... sub denumirea generică „Vin de Moldova” – formulă pe care ne-au sugerat-o polonezii, care au atitudine foarte bună faţa de Moldova”.

Cota europeana alocata vinurilor moldovene în acest an a fost valorificată aproape în totalitate în doar primele şase luni ale anului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG