Linkuri accesibilitate

„Partidele politice din Moldova: legi, practici şi reforme”


Igor Munteanu

Igor Munteanu: „Supradimensionare calităţii liderului, arhipersonalizarea partidelor politice, nereprezentarea unor categorii profesionale şi grupuri minoritare dezechilibrează structura sistemului politic”.


Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale VIITORUL, Igor Munteanu şi-a lansat astăzi lucrarea întitulată „Partidele politice din Rep. Moldova: legi, practici şi reforme”, în care descrie evoluţiile sistemului pluripartid moldovenesc şi sugerează, fireşte o liste de propuneri de natură să eficientizeze funcţionarea acestei infrastructuri politice a oricărei societăţi mature.

Igor Munteanu, Vlad Lupan, Dan Dungaciu
Chiar dacă încetăţenirea sistemului pluripartidist în condiţiile Republicii Moldova nu este tocmai o istorie de succes, formaţiunile politice au ajuns la o cota acceptabiă de maturitate şi de reprezentativitate, onorîndu-şi rolul de „element fundamental al sistemului democratic”. Aceasta ar fi o cuncluzie pe care aş îndrăzni să o formulez în baza prezentării făcute de autorul cărţii secondat de doi redutabili recenzenţi – politologul Vlad Lupan şi sociologul Dan Dungaciu, de curînd şi consilier în probleme de integrare europeană al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.

Conştienţi de faptul că publicul larg tratează de regulă partidele ca pe un „rău necesar” sau „inevitabil” (dovadă fiind ratingul partidelor politice atestat de sondajele de opinii), autorul monografiei dar şi recenzenţii au pus accentul pe propunerile de natură să ajute partidele să beneficieze de mai multă încredere.

Igor Munteanu: „Noi avem o mare şi gravă problemă de reprezentare la nivelul partidelor. Peste 70 de procente din oamenii care circula sau sînt pe listele de candidaţi la alegeri sînt recrutaţi dintre locuitorii capitalei. Deci din capul locului aceasta nu reflectă structura demografica şi structura populaţiei. Avem şi fenomenul subsidiar acestei tendinţe - de supradimensionare a calităţii liderului, de arhipersonalizare a partidelor politice, de nereprezentare a unor categorii profesionale şi grupuri minoritare, care este un lucru rău. Aceste fenomene dezechilibreaza structura sistemului politic şi crează după asta numeroase bătălii care nu ar fi trebuit să aibă loc. Întîrzie modernizarea socială în Republica Moldova. Lista poate fi continuată”.

Vlad Lupan
Vlad Lupan consideră că partidele politice ar trebui să aibă mai multă personalitate, dacă vor în final să obţină, toate împreună, o societate matură.

Vlad Lupan: „Partidele răspund aşteptărilor publicului, nu construiesc aşteptările publicului - poate sună un pic idealist. Pentru că în anumite momente publicul vrea ceva care ne miră. Putem oare nega faptul că este de mirare că mai mult de un an în urmă publicul şi-a dorit prezenţa unui singur partid în ţara noastră?”

Dan Dungaciu, cum e şi firesc, radiografiază partidele politice prin prisma specializării sale, adică a euroconformităţii.
Dan Dungaciu
Dan Dungaciu: „Cînd vrei să aduci în interiorul Uniunii Europene nişte partide sau nişte societăţi, atunci automat trebuie să ai mai multă grijă de ele ca să se comporte civilizat. Dacă vrei să laşi nişte copii în faţa casei să se joace, ei se pot murdări de noroi, te şi amuză, că nu o să îi bagi în casă. Dacă însă îi bagi în casă mai ieşi pe geam şi le spui: nu vă mai murdăriţi că veţi intra în casă! Deci în România s-a întîmplat asta. Pentru că în procesul de integrare, ca să te integrezi în Uniunea Europeană trebuia să ai fatalmente contacte europene. Şi începi să discuţi. Partidele şi-au căutat un interlocutor. Şi au zis: noi cu cine vorbim la Bruxelles? Ca să vorbim cu ăia, trebuie să fim aşa. Şi partidele încet au început să se aşeze după familiile europene ca să-şi găsească un interlocutor. Ăia sînt oameni serioşi şi te întreabă: voi ce vreţi? Şi nu poţi să spui: noi sîntem liberali dar vrem renaţionalizare. Acolo eşti obligat să ai un discurs coerent pe care, de obicei, partidele din Răsărit nu l-au avut. Adică aici contradicţiile de foarte multe ori sînt uluitoare”.


L-am întrebat pe Igor Munteanu dacă nomenclatorul existent de partide este unul firesc, cristalizat în baza unei selecţii naturale. Din răspunsul său am memorizat două lucruri ce pot servi drept sursă de optimism. Primul: - încercările de a forţa dispariţia unor partide pentru a simplifica paleta politică sînt contrare principiilor fundamentale ale democraţiei prin urmare nu au şanse; şi doi: chiar şi cele mai conservatoare formaţiuni care au existat pe scena politică (vezi PDAM, bunăoară) nu au reuşit să zădărnicească evoluţia societăţii.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG