Linkuri accesibilitate

„Sărac și cinstit, dar incoerent” - România liberă despre Emil Boc


Opoziția nu este pregătită să preia puterea (Hotnews).


Portalul de stiri Hotnews a publicat la mijlocul zilei stirea despre decizia Curtii Constitutionale a Republicii Moldova privind eventualul drept al lui Vladimir Voronin de a candida la presedintia tarii. Potrivit acestei instante, interimatul lui Mihai Ghimpu nu poate fi luat in considerare. Voronin si-a epuizat cele doua mandate consecutive la care ii da dreptul Constitutia, asa ca nu poate candida la viitoarele alegeri. Stirea precizeaza ca deliberarea Curtii Constitutionale s-a facut la sesizarea presedintelui Comisiei juridice, numiri si imunitati din Parlamentul de la Chisinau.

Presa romaneasca multiplica analizele pe tema blocajului politic din Romania. Guvernul Boc nu este bun, dar nici opozitia nu e pregatita sa preia puterea. Jocurile sunt in continuare in mana presedintelui Traian Basescu – par sa fie de acord mai multi comentatori. Elena Vijulie isi sprijina criticile din Romania libera cu parerile exprimate de mai multi oficiali straini, precum ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, sau Andreas Treichl, directorul general al Erste Bank, banca-mama a Bancii Comerciale Romane, care este lider de piata in Romania. „Nu vad o tara din Europa care sa-si faca treaba atat de prost in a profita de avantajele pe care le are” – a declarat Treichl exprimandu-si pe cat posibil in termeni diplomatici stupoarea fata de lipsa de coerenta a masurilor executivului de la Bucuresti. In acest editorial din Romania libera, Emil Boc este indemnat sa plece acasa. Faptul ca este „sarac si cinstit” nu ajuta la nimic. „Sarac si cinstit a fost si Ion Iliescu vreme de 12 ani – scrie Elena Vijulie. La adapostul saraciei si cinstei sale au crescut capcauni si ni s-au furat ani din viata”.

Intr-un alt comentariu din Romania libera, Sorin Ionita ii caracterizeaza pe liderii politici de la putere si din opozitie ca pe „un grup de copii care au iesit in curte de teama ca a luat foc casa si abia asteapta s-o stinga cineva, ca sa inceapa sa se joace iar cu chibriturile”.

Acest nivel scazut de responsabilitate se confirma in analiza publicata de Dan Tapalaga pe portalul Hotnews. Inasprirea relatiilor dintre liberali si social-democrati ii arata comentatorului ca nu exista nici in opozitie o majoritate pregatita sa ia puterea.
XS
SM
MD
LG