Linkuri accesibilitate

Securitatea alimentară a Moldovei și prețul pîinii (Economist)


„Teribil scenariu de dezvoltare a unor rețele de contrabandă” (Moldova Suverană).


În editorialul său din Economist-ul de astăzi întitulat Omul din umbră, Plahotniuc, Vlad Bercu scrie că aşteaptă cu nerăbdare un proces între controversatul om de afaceri, aflat în centrul unui război mediatic, şi politicianul Sergiu Mocanu, cel care practic a provocat acest război. Vlad Bercu crede că un atare proces ar vărsa poate puţină lumină în cazul Vlad Plahotniuc, despre care se crede că controlează o cotă importantă a economiei moldoveneşti, inclusiv prin instituţii ale statului precum sunt CCCEC, Procuratura generală şi Banca Naţională. Însă, constată autorul, cel mai probabil la un proces în justiţie aşa şi nu se va ajunge, precum nimeni nu a răspuns pînă acum la întrebările: cum Vlad Plahotniuc a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Viktoriabank sau cum acesta a ajuns în proprietatea hotelului Codru, în 2008, contra unui preţ de nimic.

Un alt jurnalist de la aceeaşi publicaţie se întreabă totuşi pe cît este de influent Plahotniuc. Ţinînd cont de arsenalul său media şi economico-financiar, putem spune că puterea de influenţa a acestuia este imensă, răspunde acelaşi jurnalist. Gurile rele spun că ar fi colaborat atît cu actualul premier şi cu fostul premier Ion Sturza, cît şi cu lideri comunişti precum Vadim Mişin, mai scrie Vasile Sîrbu în Economist.

Securitatea alimentară a Republicii Moldova ar fi ameninţată de creşterea preţului la grâu, ceea ce ar putea provoca în cîteva luni o scumpire cu 40 % a pîinii, scrie Ion Draghişteanu în acelaşi săptămânal. Autorul constată însă că autorităţile dau asigurări că nu ne paşte nici un pericol, de aceiaşi părere fiind şi orservatorii, care cred că ar fi o stupiditate politică să se admită această scumpire într-un an electoral.

Ziarul Moldova Suverană continuă atacurile la adresa premierului Vlad Filat. Într-un articol de pe prima pagină, publicaţia afirmă că sub paravanul unor aparente măsuri de tip european la vamă, premierul ar pune în aplicare un citez „teribil scenariu de dezvoltare a unor reţele de contrabandă”. Într-o pretinsă scrisoare din partea unor cititori curioşi, ziarul lasă de înţeles că premierul sau cineva din familia acestuia utilizează în scopuri personale un autoturism de stat întreţinut din bani publici.
XS
SM
MD
LG