Linkuri accesibilitate

Mirosul pestilenţial: sfîrşitul calvarului?


Iulian Ciocan

Primarul a promis solemn că mirosul neplăcut, care a otrăvit ani de zile chişinăuienii, nu va mai fi!


Văzută cu ochii liberi, tranziţia moldovenească ni se înfăţişează ca un lanţ nesfîrşit de eşecuri, frustrări, suferinţe şi bizarerii. Cine a trecut prin vîltoarea acestor două decenii e demn de compasiune. Au existat, ce-i drept, şi victorii, şi bucurii, în acest răstimp, doar că ele trebuie căutate cu lupa prin hăţişul eşecurilor şi neîmplinirilor. Cu atît mai preţioase sînt aceste puţine victorii şi realizări. Şi, fireşte, despre victorii merită să vorbim, chiar şi pentru simplul motiv că, fiind un fel de luminiţă la capăt de tunel, ele întreţin flacăra firavă a speranţei.

Deunăzi o ştire năucitoare s-a răspîndit prin urbe. Edilii au anunţat cu surle şi trîmbiţe că au învins mirosul pestilenţial emanat de staţiile de epurare uzate. După 40 de ani de suferinţă cronică, aşa-zisul nămol a fost evacuat. Primarul a promis solemn că mirosul neplăcut, care a otrăvit ani de zile chişinăuienii, nu va mai fi! Miraculoasa tehnologie geo tub i-a venit în sfîrşit de hac mirosului insuportabil. Mai mult decît atît, a fost anunţată şi viitoarea modernizare a staţiei de epurare care va înghiţi 100 milioane de euro.

Victoria mediatizată cu însufleţire a fost luată în discuţie de locatarii blocului nostru. Mai toţi erau miraţi de faptul că ea a fost repurtată. O bătrînică firavă, cu obrajii supţi, a mărturisit că nu mai credea că va apuca aşa ceva. Sincer să fiu, nici umila mea persoană nu credea în această izbîndă. Prea nefirească şi miraculoasă pare ea. În acelaşi timp, în mod foarte curios, oamenii din bloc nu numai că nu erau bucuroşi, extaziaţi, ci şi păreau de-a dreptul nepăsători. „Iaca dacă ar şi fost asta vreo 10 ani în urmă...” a zis un omulean uşor scîrbit. Aşadar, izbînda tardivă, survenită după un calvar lung, nu mai era însufleţitoare pentru cei care se obişnuiseră să respire mirosul dejecţiilor cu anii.

Mă întreb acum dar cum ar reacţiona aceşti oameni în cazul în care happy end-ul s-ar dovedi a fi un simulacru? Ce-ar face ei dacă victoria edililor e ca şi cea a lui Phyrrus? Şi dacă, peste o vreme, după crîncene bătălii electorale, staţia de epurare nu va mai fi modernizată, iar mirosul urît va reveni în forţă? Şi dacă izbînda nu e definitivă?
XS
SM
MD
LG