Linkuri accesibilitate

Tragicomedia țâfnei mocnite (Andrei Pleșu în Adevărul)


„A flutura astăzi stindardul enclavelor etnice înseamnă a fi proiectat printr-un nefast tunel al timpului”.


Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, s-a aflat timp de o ora in direct cu cititorii portalului de stiri Hotnews. Intrebarile pe care le-a primit au avut, in marea majoritate, un caracter pragmatic, lucru remarcat explicit de domnia sa in adresarea finala a intalnirii online. A fost vorba de perspectiva deschiderii unor noi puncte vamale, de nevoia de a avea o autostrada Chisinau-Bucuresti, de ecartamentul cailor ferate, de conditiile de acordare a cetateniei moldovenesti, ba chiar si de eventualitatea de a-l avea drept candidat la alegerile prezidentiale din Moldova pe Traian Basescu. La acest din urma punct, ambasadorul Iurie Renita a amintit prevederile din Constitutia Republicii Moldova: candidatii la presedintie trebuie sa aiba cel putin 40 de ani, sa fi locuit sau sa locuiasca pe teritoriul tarii cel putin 10 ani si sa “posede limba de stat”.

Intr-un articol din ziarul Adevarul, Andrei Plesu comenteaza afirmatiile unor lideri maghiari din Romania privind autonomia tinutului secuiesc. Declaratia initiala a vicepresedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, cum ca maghiarii din Romania trebuie sa-si obtina autonomia pe modelul Kosovo, dar si replicile generate de ea, sunt taxate de “tragicomedie”. In timp ce autonomia locala e o chestiune de administratie si o aspiratie legitima a oricarei provincii ambitioase, afirmatiile lui Tokes vorbesc mai degraba despre independenta – de aceea si este invocat modelul Kosovo. „A flutura astazi stindardul enclavelor etnice inseamna a fi proiectat printr-un nefast tunel al timpului cu doua sute de ani in urma”, scrie Plesu, care nu ezita sa caracterizeze pozitiile exprimate in sprijinul ideilor lui Tokes drept „tafna mocnita” si „demagogie de cartier”.

Tot astazi, Romania Libera citeaza site-ul postului de televiziune Realitatea si revista Academia Catavencu (care apartine aceluiasi grup de presa), pentru a reproduce noi declaratii ale episcopului reformat Lazlo Tokes: procesul de schimbare a compozitiei etnice ar continua in Ardeal, in special in judetul Covasna si mai ales in Sfantu Gheorghe. Aici, ar putea fi imputate un fel de militarizare fortata” (anume, un numar foarte mare de jandarmi) si o expansiune ortodoxa, ilustrata prin aprobarile de constructii de biserici ortodoxe.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG