Linkuri accesibilitate

Burse nedorite


Universitatea Tehnică la Chișinău

De ce, în momentul în care e limpede că bursa pentru transnistreni nu e solicitată, să nu o oferim bunăoară unui tînăr cu venituri modeste din zona controlată de Chişinău?


Mă întîlnesc deunăzi cu un profesor revoltat de la Universitatea Tehnică. „Uitaţi-vă, domnu’ Iulian, ce se întîmplă la Universitatea noastră” mi-a zis profesorul plin de năduf. „Vasăzică, există nişte burse rezervate de stat pentru studenţii transnistreni, dar ele nu sînt valorificate. La Facultatea noastră sînt 10 asemenea burse pe care însă tinerii din Transnistria le ignoră. Şi la ce bun există aceste burse dacă ele nu sînt dorite? Nu e mai bine oare să le oferim altora?”

Am reflectat puţin şi am fost de acord că există aici o problemă. Fireşte, nimeni nu pune la îndoială faptul că asemenea burse trebuie să existe. Imperativul reîntregirii ţării le impune cu prisosinţă. Numărul total al acestor burse în universităţile de stat e 550. Numai că în fiecare an rămîn multe burse nevalorificate.

Aşa stînd lucrurile, întrebarea se impune de la sine: de ce, într-adevăr, în momentul în care e limpede că bursa nu e solicitată, să nu o oferim bunăoară unui tînăr cu venituri modeste din zona controlată de Chişinău? Că doar nu va avea de suferit reîntregirea de pe urma aceasta! Să rămînă în continuare aceste 550 de burse pentru transnistreni, dar atunci cînd vezi că doar 300 sînt solicitate, fă ceva cu cele 250 rămase. Nu le lăsa de izbelişte. Pentru că avem de-a face ani de zile cu nişte bani alocaţi din buget care nu sînt folosiţi.

Şi doar cu puţin timp în urmă televiziunile ne-au arătat cohorte de tineri moldoveni care luau cu asalt Universităţile. Iar printre aceste universităţi asediate se număra parcă şi Universitatea Tehnică la care lucrează profesorul sus-pomenit. Şi o parte dintre tinerii care se călcau în picioare nu-şi vor realiza visul. Asta în timp ce o parte din bursele pentru transnistreni vor rămîne nesolicitate.
XS
SM
MD
LG