Linkuri accesibilitate

Băsescu: un președinte „obosit, dezamăgit, nervos” (Evenimentul zilei)


„Ruperea Alianței Dreptate și Adevăr a fost precipitată și necugetată” (Mircea Cărtărescu)

Interviul acordat miercuri seara la televiziunea nationala de presedintele Traian Basescu este analizat astazi in mai multe comentarii de presa. Cristian Parvulescu scrie in Romania libera ca a vazut un presedinte „obosit, defensiv si reactiv”, afisand o izolare, care nu mai este doar cea politica, din anul esuatei sale suspendari, ci si o izolare sociala.

Aproximativ aceleasi epitete alege si Mircea Cartarescu pentru prestatia presedintelui: „obosit, dezamagit, nervos”. Comentatoriul din Evenimentul zilei dezvolta insa pe ideea dezamagirii indreptatite a sefului statului. Citam „Visul unui stat cu institutii functionale si respectate, al unei vieti politice si economice salubre, al unei justitii capabile sa tina coruptia sub control, al unui popor care se desparte de trecutul sau, condamnand comunismul si politia politica, s-a spulberat cu desavarsire, lasand locul realitatii: o tara de mana a doua, care nu-si poate hrani cetatenii, o economie neperformanta, o justitie neputincioasa, o lume politica de o mizerie infinita, o criza morala mai adanca decat a fost ea vreodata. Apocalipsul unei natiuni care si-a epuizat resursele si nu mai spera decat in ajutoarele de la Fondul Monetar International” – scrie Mircea Cartarescu, care incearca sa distinga unde a fost gresela.

In opinia sa, in ruperea Aliantei Dreptate si Adevar, constituita in 2004 din actualul Partid Democrat Liberal si Partidul National Liberal. Iar de aici incolo, se poate spune ori ca Basescu a fost de vina, dinamitand relatia dintre cele doua partide prin conflictul sau cu premierul liberal Calin Popescu Tariceanu, ori ca, dimpotriva, Basescu a avut dreptate si s-a opus unor aranjamanete politice murdare. In opinia comentatorului de la Evenimentul zilei, actualul presedinte a incercat sa desparta apele in politica romaneasca, sa rupa cu imixiunea intereselor economice de tip casta, daca nu chiar mafie, in politica.

Singurul repros: exces de rigiditate. Ruperea Aliantei DA, Dreptate si Adevar adica, a fost precipitata si necugetata.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG