9 august 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Iminentă remaniere guvernamentală.
Dan Ionescu: Astăzi primul ministru Dumitru Braghiş a confirmat iminenţa anumitor schimbări în componenţa Guvernului, pe care îl conduce. Relatează Eleonora Lisnic.
Premierul Dumitru Braghiş a confirmat parţial veridicitatea unor aprecieri din presă, potrivit cărora, în perioada imediat următoare se va proceda la remanieri guvernamentale importante, care nu se vor opri doar la portofoliile miniştrilor de Finanţe şi de Mediu. Şeful Cabinetului de miniştri a declarat, că până la ora actuală i-au fost prezentate doar două cereri de demisie – de către ministrul Finanţelor, Mihai Manoli, şi ministrul Mediului şi Dezvoltării Teritoriului, Arcadie Capcelea. Ministrul Mediului şi-a dat demisia pentru a fi liber să accepte o funcţie importantă la Banca Mondială, iar ministrul Finanţelor, potrivit premierului, nu a menţionat în cerere motivul, care l-a determinat să demisioneze.
Este aproape sigur, că Dumitru Braghiş va aproba aceste cereri, mai ales că însuşi primul ministru a ţinut să precizeze într-o emisiune televizată că, de regulă, nu se opune unor opţiuni de acest fel. Cât priveşte dorinţa altor membri ai Guvernului de a demisiona sau eventualitatea destituirii lor, premierul a spus, că nu cunoaşte nimic despre acestea.
Dumitru Braghiş: „Ceea ce ţine de remanierile guvernamentale, astăzi avem cererea domnului Manoli şi cererea domnului Capcelea, care este angajat la Banca Mondială. Alte cereri de modificări în componenţa Guvenrului n-au venit. În orice caz eu nu le cunosc. Vor fi acceptate sau nu, deci, această întrebare va fi discutată săptămâna viitoare, odată cu întoarcerea domnului Manoli din concediu. Vor fi sau nu alte remanieri în Guvern? Cred că vor fi. Toate lucrurile sunt schimbătoare. Eu vă spun: cred că vor fi, dar care vor fi, vom vedea. Vom discuta problemele care sunt, deci, unde avem lacune, unde avem neajunsuri în activitate şi acolo pot fi careva modificări.”
Solicitat să comenteze o declaraţie a preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov, potrivit căreia, opoziţia parlamentară ar dori să acorde sprijin politic actualei echipe guvernamentale, însă cu condiţia unor remanieri, Dumitru Braghiş a răspuns, că nu a discutat pe acestă temă cu liderii formaţiunilor parlamentare.
Dumitru Braghiş: „Eu nu am careva propuneri concrete, sau idei concrete despre suţinerea unor sau altor lideri de partid în problema remanierilor. Deci îmi vine greu să mă refer acuma la aceste condiţii sau propuneri. Totul e ca şi la etapa de formare a Guvernului, formula este simplă ca bună ziua – sunt propuse candidaturile, le examinezi.”
Revenind la chestiunea demisiei ministrului Finanţelor, să menţionăm, că premierul Braghiş a spus despre Manoli, că este un bun profesionist, dar s-a declarat nemulţumit de felul, în care acesta a ştiut să coordoneze activitatea organelor fiscale. La rândul său, Mihai Manoli, potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor, deplânge piedicile, care erau puse de premier în activitatea de zi cu zi.
Primul ministru a mai precizat, că a identificat deja vreo patru-cinci candidaţi pentru funcţia de ministru al Finanţelor, fără a da, însă, vreun nume. Să mai reamintim că luni, pe postul televiziunii de stat, premierul Braghiş a declarat, că Guvernul nu-şi va da demisia. Totuşi, el a recunoscut, că o asemenea variantă a fost discutată de Cabinetul de miniştri, după ce Parlamentul a refuzat să împuternicească Executivul cu dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul privatizării.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Noile împuterniciri ale echipei guvernamentale de la Chişinău, ca şi limitele acestora, formează subiectul unui comentariu, apărut în ziarul moscovit „Nezavisimaia Gazeta”, din 9 august, sub semnătura Nataliei Prihodco. Autoarea notează faptul, că Parlamentul nu a acordat actualului Guvern dreptul de a emite ordonanţe, care să vizeze privatizarea unor obiective individuale, sau eventuale corectări la buget. Ea enumeră o serie de opinii, exprimate în presa de la Chişinău, printre care şi aceea, că echipa premierului Braghiş ar putea să fie înlăturată de la putere la începutul următoarei sesiuni parlamentare.