Linkuri accesibilitate

Punctualitatea moldovenească


Atunci cînd toate magazinele, farmaciile, instituţiile îşi vor respecta cu stricteţe propriul lor program, cotidianul nostru va deveni un pic mai suportabil.


Se întîmplă deseori să ai nevoie de nişte lucruri dis-de-dimineaţă. Vasăzică, mă duc într-o dimineaţă la farmacie pentru un medicament. La ora 8.00 eram la uşa farmaciei şi tot la această oră aceasta ar fi trebuit să se deschidă. Am aşteptat însă vreo 15 minute, alături de cîteva pensionare nemulţumite, pînă cînd şi-a făcut apariţia farmacista. O împiedicase să ajungă la timp un ambuteiaj agasant.

În altă dimineaţă m-am dus la un butic cu detergenţi care, conform programului afişat, trebuie să se deschidă la ora 9.00. Însă vînzătoarea a sosit abia peste 20 de minute. I-am cerut o explicaţie ceea ce a iritat-o vizibil.
„Da mai aşteptaţi şi voi oleacă, n-o să vi se usuce picioarele...”

Luni, la ora 9.00, am venit la o cizmărie din cartier pentru a lua un pantof lăsat acolo vineri. Şi tot la ora 9.00 acea cizmărie cu garanţie trebuia, conform programului, să-şi deschidă larg uşile pentru clienţi. După ce am aşteptat zadarnic o jumătate de oră, m-am apropiat de o vînzătoare dintr-o gheretă alăturată şi am întrebat-o cînd vine cizmarul.
„He he, păi el vine pe la ora 10.00!”
„Dar scrie pe uşă că munca începe la 9.00...” am bîiguit uimit.
„Ei, asta scrie di ochii lumii... Şi, mata nu înţelegi?” a spus vînzătoarea.
Am înghiţit în sec şi am plecat, urmînd să revin a doua zi, la ora 10.00, fireşte.

Ce vreau să spun? O mare problemă a moldovenilor mai e încă punctualitatea. În această privinţă sîntem departe de meticulozitatea germană. Atunci cînd toate magazinele, buticurile, gheretele, farmaciile, instituţiile îşi vor respecta cu stricteţe propriul lor program, cotidianul nostru va deveni un pic mai suportabil şi mai plăcut.
XS
SM
MD
LG