Linkuri accesibilitate

Filat acuzat de Lupu de înscenarea scandalului Plahotniuc


Marian Lupu

Lupu recunoaște că pe Viorel Chetraru l-a propus PD-ul în funcţia de şef al poliţiei anticorupţie, iar în funcția de Procuror general AMN l-a propus pe Valeriu Zubco.


Liderul democrat, Marian Lupu l-a atacat din nou la o conferinţă de presă pe colegul său din alianţa de guvernare Vlad Filat, sugerînd că s-ar afla în spatele scandalului mediatic în jurul omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Omul de afaceri, acuzat că ar controla ramuri ale puterii ca procuratura sau centrul anticorupţie, a spus ieri că Marian Lupu i se pare cel mai potrivit candidat la preşedinţia Moldovei. Lupu crede că premierul Filat ar fi declanşat atacul împotriva lui Plahotniuc din gelozie.

Faptul că popularitatea sa şi a partidului pe care îl conduce nu au avut de suferit după ce democraţii nu au obţinut nici una din primele funcţii în stat după instaurarea la putere a Alianţei de Integrare Europeană este motivul esenţial din care ar fi apărut acest scandal vădit electoral, este de părere Marian Lupu.

În căutarea autorului atacului, cel mai la îndemîna democraţilor pare să fie liberal-democratul Vlad Filat, ale cărui ambiţii de a da un preşedinte Republicii Moldova după trecerea la alegerea şefului statului de către popor îl făcuse anterior pe Marina Lupu să-l acuze chiar pe acesta de trădare.

Marian Lupu: „Am tot dreptul să rămîn pe poziţia că domniei sale i-ar fi foarte convenabilă această situaţie în calitate de unul dintre importanţii contracandidaţi din cursa prezidenţială.”

Dar, remarcă Lupu, de altfel ca şi mai toţi analiştii importanţi de la Chişinău, scandalul compromite nu doar persoana sa şi Partidul Democrat, ci întreaga alianţă. Cine dacă nu comuniştii ar avea atunci de cîştigat, se întreabă Lupu. Iată de ce nici versiunea că PCRM-ul este autorul scandalului mediatic, care, este de părere liderul democraţilor, i-ar putea readuce la putere pe comunişti la alegerile din toamna curentă, nu este, la fel, expusă de democraţi: „În mod evident noi ţinem cont că această situaţie este arhiavantajoasă şi pentru PCRM, care stă acum, probabil, şi aplaudează.”

Un fost consilier al ex-preşedintelui comunist Vladimir Voronin l-a acuzat săptămâna trecută pe Marian Lupu că ar fi o marionetă a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, care l-ar fi rupt pe Lupu din tabăra comuniştilor şi i-ar fi finanţat campaniile electorale pentru a se bucura de protecţie politică în derularea unor afaceri dubioase. Lupu l-a suspectat pe premier că ar sta în spatele lui Sergiu Mocanu. Filat însă a avut o reacţie prudentă, zicînd că nu se va lăsa atras într-un joc al acuzaţiilor lipsite de probe.

Sergiu Mocanu a mai afirmat că întreaga alianţă ar fi, prin Lupu, oarecum ostatică a controversatului businessman, iar mai mulţi oameni de afaceri s-au declarat victime ale lui Plahotniuc şi au susţinut în cadrul unor apariţii mediatice spusele lui Mocanu.

Marian Lupu, care a recunoscut că ar avea anumite relaţii cu Plahotniuc, spune că ar fi vorba doar despre o prietenie şi infirmă că PD-ul ar fi fost finanţat vreodată de acest om de afaceri. La rîndul său, Vlad Plahotniuc l-a atacat în judecată pe Mocanu şi-i revendică cîteva milioane despăgubiri pentru calomnie. Cu o plîngere similară a mers în instanţă şi Viorel Chetraru, directorul CCCEC, acuzat la fel ca Procurorul General Valeriu Zubco, că ar apăra interesele lui Plahotniuc fiind promovat în funcţie la indicaţiile acestuia.

După un an în care componentele alianţei au evitat să precizeze cui dintre ele i-au revenit cele două funcţii, astăzi Lupu a recunoscut că pe Viorel Chetraru l-a propus PD-ul în funcţia de şef al poliţiei anticorupţie, şi a spus că funcţia de procuror general i-ar fi revenit AMN-ului lui Serafim Urechean.
Previous Next

XS
SM
MD
LG