Aran Halvorsen este un om de afaceri din Statele Unite care conduce o afacere de succes chiar în centrul Pragăi. „Banditos” – aşa şi-a numit antreprenorul american restaurantul mexican, care, după cum o spun chiar clienţii, este localul care oferă cea mai autentică mîncare mexicană în Praga.
Aran a venit în Cehia cînd avea 21 ani. Era proaspăt absolvent al facultăţii de Literatură din Los Angeles şi a ales să vină la Praga pentru că a dorit să cunoască oameni şi locuri noi: „Am fost într-o călătorie aici cînd eram adolescent. Mi-a plăcut mult Cehia şi Praga şi mi-am zis că într-o zi voi reveni”.
Aran îmi spune că a decis să investească bani într-un restaurant, pentru că asta ştie să facă cel mai bine: „Am crescut făcînd asta. Prima slujbă am avut-o la 14 ani într-un restaurant din San Diego. Curăţam cartofi şi spălam vasele în bucătărie, mai apoi am devenit chelner”.
În timpul studenţiei, a lucrat în diverse cafenele şi restaurante din Los Angeles şi New York, ca să adune bani. De pe atunci încă avea ideea de a deschide o afacere la Praga: „Într-un fel am parcurs un urcuş în cariera mea. Am început de jos, fiind simplu ajutor la bucătărie, şi treptat am crescut la funcţia de manager. Am ajutat alţi întreprinzători de aici din Praga să-şi deschidă restaurante şi, în final, am fost în stare să mai împrumut ceva bani şi să deschid şi eu propriul local”.
Întreprinzătorul american îmi spune că a venit în Praga singur şi că la început a avut parte de multe provocări: „Am venit aici, nu ştiam pe nimeni, nu vorbeam limba cehă, deci chiar am început totul de la zero. Ascultam radioul ca să prind cuvintele şi să înţeleg cum se pronunţă. Acest episod a fost dificil la început”.
Acum, însă, afacerile îi merg destul de bine, omul de afaceri reuşind să deschidă încă un restaurant, de data aceasta într-un stil francez. L-am întrebat cît de uşor este să deschizi o afacere în Republica Cehă.
Aran Halvorsen: „Cu timpul – a devenit mai uşor, sau cel puţin mai clar. Cu zece ani în urmă, era greu să-ţi dai seama ce trebuia sa faci, la care oficii să mergi, ce licenţe să deschizi. Acum este mult mai bine, procesul a devenit mai simplu şi mai stabil”.
Îmi spune că acum e mai uşor să deschizi o afacere în Cehia decît în Statele Unite, unde condiţiile sunt mai dure: „În primul rind, ai nevoie de mai mulţi bani ca să deschizi o afacere. Mai ales dacă deschizi un bar sau un restaurant, e foarte scump să obţii licenţele de comercializare a alcoolului”.
Pe parcursul ultimilor zece ani, în Praga competiţia dintre restaurante a devenit mai dură îmi spune Aran, întrucît s-au deschis multe localuri. Praga este unul dintre cele mai vizitate oraşe europene şi întreprinzătorii au contat mult pe fluxul mare de turişti. Criza economică, însă, a dat mai multe afaceri peste cap.
Aran Halvorsen: „Multe afaceri s-au închis. De asemenea, coroana cehă a devenit mai puternică în raport cu alte valute, respectiv, totul a devenit mai scump, şi din cauza crizei – oamenii călătoresc mai puţin”.
Îmi spune că experienţa din Statele Unite a fost un avantaj pentru el. Aici restaurantele nu puneau preţ pe clienţi, pe cînd el anume aceasta a adus din America: cultura de a pune pe primul loc clientul şi dorinţele lui.
Aran Halvorsen: „Întrucît aici economia nu era atît de dezvoltată, de parcă m-aş fi deplasat cu maşina timpului. În State, acest domeniu de activitate era atît de dezvoltat, încît venind aici, am putut să văd în ce direcţie va merge afacerea mea de-a lungul timpului”.
Cu trei ani în urmă s-a căsătorit cu o cehoaică, are şi un băieţel şi îmi spune că nu vrea să se întoarcă în America: „Sunt aici ca să nu mai plec. Mi-am creat aici o casă şi nu intenţionez să mă mut”.
Atunci cînd îi este dor de America, vine la „Banditos”, unde se bucură, aşa cum spune el, de bucatele copilăriei lui.