Linkuri accesibilitate

O tactică greșită (România liberă)


O vară tristă (Adevărul)

Romania libera si portalul de stiri Hotnews amintesc vizita la Moscova a fostului presedinte moldovean Vladimir Voronin. El s-a intalnit cu seful administratiei de la Kremlin, Serghei Nariskin, dar si cu adjunctul ministrului de externe Grigori Karassin. Subiectul abordat cu cel de-al doilea este dezvoltat in articolul de pe Hotnews, care citeaza publicatia Nezavisimaia Gazeta pentru a pomeni opiniile unor experti. Ce se intrevede in acest moment este ca, la referendumul din septembrie, moldovenii ar putea opta pentru alegerea directa a presedintelui. Numai ca sansele unei eventuale candidaturi a lui Vladimir Filat au fost deja subrezite de atitudinea batoasa a Ministerului moldovean de externe fata de Moscova. Tema disputei – decorarea la Chisinau a grupului Ilascu, si care a starnit nemultumire la Kremlin. Hotnews arata de asemenea ca nu exista practic nicio indoiala printre analistii politici ca Partidului comunistilor va recastiga primul loc in urma alegerilor parlamentare.

In Romania libera, Alina Mungiu-Pippidi reia ideea tacticii gresite a Bucurestiului in chestiunea Basarabiei. Gresita este, in opinia sa, incapatanarea autoritatilor romane de a se opune recunoasterii independentei Kosovo, intr-un moment in care nici sarbii nu se mai opun. Romania nu a reusit in acest fel nici macar sa aduca in atentia comunitatii internationale declaratia unilaterala de independenta a Transnistriei. La fel de nepotrivita ar fi si graba de a da cetatenie romana in numar mare de moldoveni. “Ce credem ca o sa castigam asa? Sprijin pentru integrarea Moldovei sau o eventuala unire? Dimpotriva” – scrie Alina Mungiu Pippidi. Singura consecinta, arata ea, va fi că moldovenii cu cetatenie romana vor ajunge mult mai curand sa duca viata mizerabila din cutiile de carton de pe malul Tibrului.

Vara aceasta e cea mai trista din toata cariera politica a lui Traian Basescu – constata in Adevarul Stelian Tanase. Comentand cea mai recenta interventie a presedintelui la radioul national, acest articol sustine ca lui Basescu i-a disparut siguranta de sine, ca pare un personaj expirat, ca este obosit, plictisit si fara iluzii.
XS
SM
MD
LG