Linkuri accesibilitate

Cultura corupției și a egoismului rapace


România - o națiune în declin (România liberă)

Presa de astazi comenteaza masiv tragicul accident de la o maternitate bucuresteana, unde luni dupa amiaza 11 nou nascuti prematur au fost victimele unui incendiu. Patru au murit, iar sapte se afla in stare grava. Dezastrul este pus de cei mai multi comentatori pe seama degringoladei din structurile statului.
“Tara arata ca dupa o infrangere dezastruoasa, pusa la cheremul unui invingator nemilos” – scrie Ion M. Ionita in Adevarul. Citam in continuare: “Infrant de propriii sai conducatori, poporul nu mai vrea nimic. Unii asteapta sa li se dea. Daca nu a dat Traian Basescu, poate da Dan Diaconescu. Altii pleaca din tara scarbiti (…) Restul s-a transformat din popor, in public telespectator”.

Editorialistul de la Gandul, Cristian Tudor Popescu face presupuneri sinistre: ca presedintelui Traian Basescu nu i-ar pasa, de fapt, de “civili (adica de medici, bolnavi, profesori, elevi, ziaristi, artisti, muncitori sau tarani, mame sau copii)”. In seful statului, Romania ar avea “un personaj foarte potrivit pentru o dictatura militara, sensibil doar la grade, uniforme, disciplina oarba, servicii secrete, lucraturi politice de culise”.

Cristian Campeanu, comentatorul de la Romania libera crede ca televiziunile au incercat si de aceasta data sa paraziteze nefericirea, trivializand-o si ducand-o in derizoriul disputei politice. In opinia sa, alta este cauza, si anume “o cultura a coruptiei si egoismului rapace”. Nu de bani sau de aparatura duce in primul rand lipsa sistemul de sanatate romanesc, ci de omenie fundamentala, de grijă fata de celalalt. Romania ar fi astfel “o natiune in declin”, se arata in Romania libera.

Nici concluzia lui Grigore Cartianu, din Adevarul, nu e mai senina. Pornind de la obsesia suspendarii lui Basescu, Cartianu scrie: “Ne vine greu, ca romani, sa ducem lucrurile pana la capat. Daca noi nu terminam aproape nimic, de ce l-am lasa pe presedinte sa-si termine mandatul? Si asa, din suspendare in suspendare pana la victoria finala, cand din tara asta n-o sa mai ramana piatra peste piatra”.
XS
SM
MD
LG