Linkuri accesibilitate

Afacerea spionul și stîngăciile autorităților (România liberă)


Cât la suta dintre diplomații români sunt implicați în activități de spionaj și de ce? (Alina Mungiu Pippidi)

Cotidianul Evenimentul zilei a urmarit, pe parcursul zilei, intrevederea premierului moldovean Vlad Filat cu presedintele roman Traian Basescu. Cei doi s-au intalnit la Iasi si au discutat despre dificultatile lasate de inundatii in Republica Moldova, iar pentru aceasta intalnire seful executivului de la Chisinau si-a intrerupt concediul – precizeaza presa din Romania.

Expulzarea unui spion roman din Ambasada de la Moscova produce la Bucuresti unele comentarii uimite. Horia Ghibutiu, de la Evenimentul zilei, trateaza de pilda intreaga istorie ca pe un show pus la cale de Serviciile secrete ruse ca sa-i faca de ras pe romani si sa bage in cap Bucurestiului ca ar trebui s-o lase mai moale cu Transnistria. Nu va fi usor, crede jurnalistul, pentru ca e vorba despre un teritoriu aproape necunoscut romanilor si pe care in general acestia “nu dau doi bani”.

Alina Mungiu Pippidi insista insa in Romania libera pe stangaciile autoritatilor romane. Ea imputa folosirea unui agent sub acoperire diplomatica, si care, pe deasupra, nici nu s-a dovedit un bun agent de vreme ce a fost descoperit de rusi. Cat la suta dintre diplomatii romani sunt implicati in activitati de spionaj si de ce? – se intreaba comentatoarea. Informatia ca agentul roman ar fi avut in grija subiectul trupelor rusesti in Transnistria nu i se pare serioasa. Transnistria nu trebuie sa fie un obiectiv pentru Romania - ca obiectiv, ar fi unul de neatins - ci mai degraba o moneda de schimb in cadrul unei intelegeri a Occidentului cu Rusia, in spiritul detentei pe care o propune in politica fata de Moscova presedintele american Barack Obama, se mai arata in Romania libera.

In acelasi ziar, Cristian Campeanu prezinta intreg filmul incidentului si puncteaza cateva dintre intelesurile lui: prin ceea ce trimite spre presa, partea rusa incearca sa acrediteze ca Serviciului roman de Informatii Externe ar fi urmarit sa obtina informatii compromitatoare despre liderii transnistreni. De parca acestia ar avea vreo credibilitate de pus in joc – adauga Campeanu. In realitate, ar fi vorba despre un episod al confruntarii dintre Moscova si Bucuresti in aceasta perioada dinaintea referendumului si alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Infrangerea, acum mai bine de un an, a lui Vladimir Voronin a fost un esec pentru Moscova, dupa cum a fost – la alt nivel – aderarea Romaniei la NATO si apoi gazduirea componentelor scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei – explica autorul articolului din Romania libera.
XS
SM
MD
LG