Linkuri accesibilitate

CEC nemulțumit de listele electorale trimise de secții


În vederea securizării procesului de vot listele electorale vor avea o nouă rubrică.


Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a declarat că din totalul de 2035 de secţii de votare, 1333 de secţii au trimis comisiei liste electorale in format electronic. În celelalte s-au constatat neregularităţi.

Iurie Ciocan: „Şi anume sunt incurcate rubricile cu locurile, datele nu sunt scrise corect. Noi le-am verificat si i-am rugat pe cei care le-au intocmit aceste liste sa le mai revada un pic.”

Europa Liberă: Dar referitor la acuzaţiile de anul trecut, ca ar fi cetăţeni morţi în liste?

Iurie Ciocan: „Daca va aduceţi anumite, acuzaţiile acestea au ramas nefondate. Noi credem ca ele ar putea fi si acum, pentru ca oamenii sunt liberi sa zica ceea ce cred ei sa zică. Noi ne straduim sa depunem toate eforturile ca sa avem liste mult mai calitative.”

Am telefonat la telefonul primăriei Chisinau, destinat cetăţenilor care vor sa afle daca sunt înscrişi corect în liste. Am vrut sa aflam care este situaţia la zi.

Primărie: Si acum modificari sunt. Şi acum lumea completează formularele. Pentru ca de atunci lumea şi-a schimbat buletinele de indentitate. Listele sunt prezentate de catre preturile de sector. Ele au fost reactualizate de la ultimul scrutin electoral. Au fost reactualizate si prin completarea acestui formular care este pe site. Cei care nu erau in liste au fost inclusi. Au fost corectaţi si cei care spuneau ca sunt mai mulţi pe adresa unde locuiesc ei.

Alianţa Moldova Noastră aducea acuzaţii anul trecut precum că au existat familii incluse in liste suplimentare, altele n-au fost incluse deloc. Ion Pleşca, deputat AMN şi preşedinte al Comisiei Juridice a Parlamentului, spune că acum se lucrează asupra listelor.

Ion Pleşca: „Toata informatia este luata de la „Ministerul Tehnologiilor Informaţionale”, si acum birourile electorale le verifică. O să vedem.”

Europa Liberă: Anul trectul ele tot erau luate de la MTI?

Ion Pleşca: „Anul trecut erau intocmite de primării. Schimbari vor fi, numaidecat.”

Europa Liberă: Ceva dosare s-au deschis in privinţa acestor falsificari de anul trecut?

Ion Pleşca: „Noi ne-am interesat la Procuratura Generală, inca n-am primit niciun răspuns. E complicat să demonstrezi cine a falsificat aşa-zisele liste electorale, e foarte complicat.”

Ion Buşuleac, un membru al Comisiei Electorale, care a declarat anul trecut că are dubii in privinţa corectitudinii alegerilor, ne-a spus că in vederea securizării procesului de vot, în acest an pe listele electorale va apărea o nouă rubrică.

Ion Buşuleac: „In dreptul fiecărui alegator care primeste buletinul de vot, in afara de semnatura alegatorului, care primeste buletinul de vot, semnează si membru biroului electoral al sectie de votare, care a inmanat acest buletin. Ridicam responsabilitatea membrilor. Si daca ulterior se stabileşte ca un decedat a participat la alegeri, acum toata responsabilitatea revine membrului electoral care a semnat ca a eliberat acest buletin. El va duce raspundere. Asta este ceva nou, in premieră, pentru a exclude despre ce se vorbea in aprilie 2009.”

Ce urmează pana la referendumul din 5 aprilie? L-am mai intrebat pe Ion Buşuleac.

Ion Buşuleac: „Participanţii participa la dezbateri, fac agitatie electorală, organele electorale verifica listele electorale, eliberează cerficate cu drept de vot. Impreuna cu APL-urile pregatesc localurile si tot ce este necesar pentru buna desfasurare, cabine, urne de vot. Se tiparesc buletinele de vot, vor fi distribuite. Şi instructaje cu membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, eu iata intreaga saptamana sunt in teritoriu in diferite raioane, convocam toti presedintii si secretarii birourilor electorale si ii instructam.”

Numarul exact de alegatori de pe listele electorale va putea fi cunoscut abia în următoarele zile, ne-a spus preşedinte Comisiei Electorale Centrale, Eugen Stirbu. Asta pentru că CEC incă nu a primit toate procesele verbale din localităţi. Din 2011, la alegerile locale generale, toate primariile vor fi obligate sa prezinte CEC-ului listele electorale in format electronic. Nu şi in acest an, aşa cum nu toate primăriile dispun de calculatoare şi specialişti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG