Linkuri accesibilitate

21.08 - București: Interviu cu Theodor Stolojan în calitate de candidat la preşedinţie.


Theodor Stolojan
Theodor Stolojan

Sunt ferm convins că economia României poate avea succes numai bazată pe valorile liberale, prin care înţeleg valorile unei economii de piaţă deschise, proprietate privată, competiţie, libertate economică.


21 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Liana Ionescu).

Interviu cu Theodor Stolojan în calitate de candidat la preşedinţie.

Europa Liberă: Domnule Stolojan, cum s-a produs deplasarea Dvs de la un susţinător al lui Ion Iliescu în 1996 la un oponent al lui în 2000 ?


T. Stolojan: Nu sunt un oponent, sunt un concurent al dînsului şi aşa vreau sa ma consider, un concurent pentru preşedinţie. În anul 1996 a fost un răspuns corect al meu de a face parte din acel comitet, iniţiativă de sprijin, am avut o relaţie corectă cu domnul Iliescu în 1992, în timp ce eram prim ministru şi cam asta este toată istoria dintre mine şi domnul Iliescu.

Europa Liberă: Înţeleg că vreţi să evitaţi un răspuns direct. Totuși, cum s-a produs despărţirea de Ion Iliescu şi ce anume nu vă mai place la el în momentul de faţă ?


T. Stolojan
: De fapt, nu e vorba de o despărţire. Eu niciodată nu am avut cu domnul Ion Iliescu alte relaţii decît relaţii stricte care ţineau de cooperarea care trebuia să existe la vremea respectivă, între prim ministru şi preşedintele Romaniei, iar în 1996 a fost pur şi simplu un răspuns al meu corect la dorinţa unora din jurul domnului Iliescu şi a dînsului cred, prin care să sprijin acea iniţiativă. Eu nu am făcut parte din PDSR, n-am făcut parte nici din PD, n-am făcut parte nici din FSN, deci eu nu am de ce sa ma despart.

Europa Liberă: Insist, de ce în anul 2000 sunteţi cu liberalii şi nu cu Ion Iliescu ?


T. Stolojan
: Sunt doua argumente puternice; unul este că drumul Romaniei nu numai în ascensiunea în Uniunea Europeana, dar şi în cadrul globalizării acest fenomen care există în lume, drumul Romaniei nu poate fi decît prin productivitate, competitivitate şi acestea sunt rezultatul unei economii de piaţă deschisă, care trebuie să se confrunte, fără protecţionism, fără bariere, fără subvenţii, or aceasta este o politică liberală, considerată în Romania. In concluzie, am considerat că PNL este cel mai aproape de aceste valori care se cer Romaniei să le adopte şi mai ales să le aplice efectiv în viaţă. Deci, acesta a fost primul argument puternic.

Al doilea argument important este că, după părerea mea şi la preşedinţia Romaniei este nevoie să vină oameni care înţeleg exact aceste tarnsformari care au avut loc în lume, dar şi în Romania şi, părerea mea, e că eu astazi, bazat pe cunoştinţele şi experienţa pe care am căpătat-o nu numai în Romania dar şi la Banca Mondială, pot face faţă mai bine acestor comandamente decît domnul Ion Iliescu

Europa Liberă : Domnule Stolojan, sunteţi un liberal sau un social-liberal ?

T. Stolojan: Eu sunt, dacă vreţi, ceea ce scrie în definirea acelei economii sociale de piaţă din Germania, unde toată lumea uita un singur lucru că economia socială de piaţă din Germania pornește de la eficienţă. Începînd de la eficienţă în jos, se aplică toate perceptele astea vis-a-vis de componentele sociale ale unei economii. Deci, ca să răspund direct la întrebarea Dvs, eu sunt ferm convins că economia Romaniei poate avea succes numai bazată pe valorile liberale, prin care înţeleg valorile unei economii de piaţă deschise, proprietate privată, competiţie, libertate economica şi altele, statul de drept, dar în acelaşi timp orice ţară astazi dezvoltată, modernă, ne arată că acel stat are o componentă socială foarte bine definită, sisteme de asigurări sociale, sisteme de protecţie socială, care însă, toate sunt compatibile cu rigorile unei economii de piaţă. Adică nu putem construi aici sisteme de asigurări sociale pe care nu le putem susţine pentru că economia nu are resursele respective.

Europa Liberă: Să ne oprim puţin asupra episodului, nationalizarea valutei din 1992. Ati mai face acelaşi lucru acum, sau mergeti pe ideea că aţi greşit ?

T. Stolojan: Nu. Atunci n-am greşit, atunci a fost singura măsură pe care mi-a propus-o sistemul bancar, BNR împreună cu una sau doua bănci comerciale cele mai puternice, eu am apreciat la vremea respectivă că într-adevăr altă soluţie nu exista în iarna respectivă, in mai iunie 2000 am revenit la măsura care s-a luat în toamnă şi am reintrodus dreptul unităţilor care făceau export de a-şi păstra valuta în conturi, deci tot eu am făcut acel lucru ca dovadă că măsura luată în toamna anului, în 1991, a fost o măsură de o extremă, ca să spunem aşa, necesitate, care, practic, nimeni nu a putut să vină cu o altă idee. Astazi, după părerea mea, aşa ceva nu mai este necesar şi nici posibil, deoarece economia are deja alte coordonate pe care se aşează. (...)

Europa Liberă: Ce tip de campanie electorală vom avea ?


T. Stolojan: Campania electorală din partea mea va fi bazată pe problemele Romaniei, pe ce trebuie făcut să le corectăm, iar, sigur, în măsura în care ceilalţi candidaţi vor declanşa atacuri la adresa mea, eu cred că am în spate o forţă politică care este capabilă să răspundă acestor atacuri. Ce se întimplă ? Cînd un ziar scrie că aveţi una, alta, astea nu deranjează, cînd începe să te defăimeze să-şi atace onoarea, imaginînd fel de fel de lucruri care nu sunt reale, sigur, în momentul acela trebuie să dau nişte răspunsuri... Aceste atacuri nu ma miră, pentru ca ele fac parte din preocupările, din păcate ale unor oameni politici, şi, sigur ele, aceşti oameni politici au şi resursele pentru a determina un ziar sau altul să scrie fel de fel lucruri despre mine. Eu ce pot să va spun ? Un sigur lucru, ceea ce adversarii mei ştiu foarte bine: eu nu am luat niciodată mită, n-am furat. Deci, restul sunt, desigur, fel de fel de fantezii...; dacă vă referiţi concret la acest caz de Hotel Premier, atunci, într-un ziar de astazi s-a publicat despre acest hotel, lucruri neadevărate, în primul rînd faptul că eu, undeva, in noiembrie în 92 as fi depus 200 000 de dolari drept capital la formarea societăţii comerciale care astazi administrează hotelul Premier.

Europa Liberă: Este adevărat sau nu ?

T. Stolojan: Este un fals grosolan, un neadevăr care, pe care cei care l-au scris îl ştiu foarte bine. Eu nu aveam atunci ca funcţionar public, n-aveam o asemenea sumă de 200 000 de dolari, vreau sa va spun că salariul pe care il aveam ca prim ministru abia îmi ajungea ca sa pot să îmi iau nişte haine cu care trebuia, cît de cît să particip la nişte acţiuni de protocol şi aşa mai departe... Hotelul Premier a început să fie construit în anul 1998 şi în cea mai mare parte a fost făcut cu economiile pe care le-am realizat la Banca Mondială. Cei doi copii ai mei sunt acţionari la hotelul Premier, fiecare cu cîte 45 %, undeva din anul 1999, cînd am făcut modificarea acţionariatului la societatea comercială care administrează hotelul pe baza investitiilor pe care eu le-am făcut în ultimii 2 ani acolo... Dinsul spune că a luat date de la registrul comerţului, dar ca sa va daţi seama cît de denaturate, cit de denaturat prezintă aceste date, societatea comercială PAVCRIB, care administrează hotelul, s-a înfiinţat, într-adevăr în noiembrie 92, dar nici un membru al familiei mele nu era acţionar la această societate...
XS
SM
MD
LG