22 august 2000
Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Liana Ionescu).
Incompatibilitatea între funcția de premier și candidatura la președinție.
PDSR şi-a ţinut astazi conferinţa de presă săptămînală la care au participat prim vicepreşedintele partidului, Adrian Năstase şi vicepreşedinta Hildegard Puwak. Cu acest prilej domnul Năstase a nuanţat pozitia PDSR privind incompatibilitatea între funcţia de premier în exerciţiu a domnului Mugur Isărescu şi o eventuală candidatură a sa la preşedinţie. Liana Ionescu s-a adresat unor reputaţi jurişti cărora le-a solicitat punctul de vedere asupra chestiunii legalităţii acestei posibile duble posturi a premierului Isărescu.
Prim vicepreşedintele PDSR, Adrian Năstase a nuanţat astazi pozitia partidului său cu privire la incompatibilitatea dintre funcţia de premier a lui Mugur Isărescu şi o eventuală candidatură a acestuia la preşedinţia Romaniei. Năstase spune că primul ministru ar trebui să renunţe la funcţia pe care o deţine, în cazul în care va intra în cursa pentru Cotroceni nu atît din considerente de ordin juridic, cît mai ales morale şi politice.
A. Năstase: „Problema nu e juridică. Problema este în primul rînd politică şi morală. Nu se poate să fii şi jucător şi arbitru. Asta e problema ! Si celui care a fost adeseori apreciat de presă de la noi, Viorel Hrebenciuc a dat un exemplu. Era secretar general al guvernului şi înainte de campania electorală a renunţat la acea funcţie şi mi se pare absolut firesc pentru că nu poţi tu să organizezi campania electorală în care tu eşti unul dintre candidaţi. Eu cred că domnul Mugur Isărescu, care înţelege bine regulile jocului democratic, va înţelege de asemenea că nu poate să fie şi jucător şi arbitru în acelaşi timp.”
Între jurişti, opiniile cu privire la o incompatibilitate între cele doua posturi, de premier şi de candidat la preşedinţia Romaniei sunt împărţite. Corneliu Turianu, senator independent şi reputat jurist consideră că atîta timp cît şeful executivului are sarcina de a organiza alegerile nu poate fi şi candidat în cadrul acestora.
C. Turianu: „Este de presupus că legiuitorul, cînd a fixat această incompatibilitate, s-a gîndit tocmai pentru a garanta alegeri libere şi corecte. Nu poţi sa fii si cel care pasezi şi dai cu capul, să fii şi cel care să apere. Nu poţi să faci toate treburile astea la un loc. Motiv pentru care legea electorală fixează şi Constituţia o serie de interdicţii care sunt întemeiate”. (...)
Antonie Iorgovan, părintele Constituţiei ne-a declarat că interpretarea potrivit căreia există o incompatibilitate între calitatea de prim ministru şi cea de candidat la preşedinţia Romaniei este mai mult decît o diversiune.
A. Iorgovan: „Mi-aş îngădui să spun că în spate, dacă nu este o diversiune, atunci este o prostie. Este o tîmpenie. Asta este termenul neaoş, romanesc, care se potriveşte aici. Constituţia nu conduce la o asemenea concluzie. Este o speculaţie care nu are o bază reală. Premierul în funcţiune este cetăţean al republicii şi orice cetăţean al republicii care îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie, candidează... ah, sigur, el este şi premierul în funcţiune, nici o problemă ! Este premierul în funcţiune care trebuie să îndeplinească procedurile prevăzute de lege pentru campania electorală. Nu există o interdicţie constituţională şi cu atît mai puţin una legală.” (...)