23 august 2000
Actualitatea. (Moderator : Cristian Teodorescu; corespondent: Liana Ionescu).
Declarație dizidentă la PNL.
Un grup de membri marcanţi ai PNL constituit din ministrul finanţelor Decebal Traian Remes, senatorii Dan Amedeu Lazarescu si Vincentiu Gavanescu, deputatul Laurentiu Priceputu, Sorin Botez, Maria Tetu, Ioana Bratianu si Alexandru Popescu a dat publicitatii astazi o declaratie prin care anunţă ca a hotarît sa nu mai recunoasca actuala conducere a PNL, pe care o acuza de „deviere flagranta” spre stinga comunista si sa reconstituie adevăratul partid Naţional Liberal. Pentru aducerea la îndeplinire a hotarîrii, despre care se precizează ca este irevocabila, semnatarii declaraţiei au stabilit doua masuri: deschiderea subscripţiei in vederea stingerii de semnături in vederea constituirii noului partid si pentru susţinerea lui Mugur Isarescu la preşedinţie si delegarea unui grup însărcinat sa duca la îndeplinire cele hotărîte. grup format din Decebal Traian Remes, Vincentiu Gavanescu, Laurentiu Priceputu, Sorin Botez si Alexandru Popescu. (...)
Dan Amedeu Lazarescu: „Deocamdata noi ne-am constituit intr-un grup de actiune care nu mai recunoaşte actuala politica a partidului de faţadă naţional liberal, o politica mereu spre stinga, necontenit spre stînga, de pactizare constanta cu duşmanii din totdeauna ai României din afara si dinăuntru. Aceasta politica nu este politica partidului naţional al Bratienilor, care s-a jertfit si a fost jertfit in închisorile regimului comunist si acum actualul Partid National Liberal vrea sa pactizeze cu membrii Academiei Andrei Jdanov, rebotezată de formă de Ceausescu în Stefan Gheorghiu.
Europa Liberă: Domnule Lazarescu, declaraţia Dvs de astazi si decizia luata de grupul din care faceti parte echivalează cu o demisie din PNL ?
D.A. Lazarescu: „Echivalează cu o luare de poziţie care urmează sa se precizeze prin opţiunile organizaţiilor judeţene.”
Europa Liberă: In ceea ce ii priveşte pe membrii grupului, ei se mai considera membri ai PNL ?
D.A. Lazarescu : „Eu nu ştiu acest lucru. Eu personal, cum sunt la vîrsta mea de 82 de ani nu mai pot face in mod normal politica, ma retrag din politica si ma retrag deci si din acest partid din care fac parte de 60 de ani. Nu este vorba de o demisie colectiva.”
Presedintele PNL, Mircea Ionescu Quintus considera ca demersul grupului dizident, reprezinta o grava abatere de la ordinea partidului. In ceea ce il priveste pe ministrul finanţelor, Quintus a declarat ca in cazul in care isi va duce la capat atitudinea greşită, aceasta nu va avea influenta asupra functiei deţinute in guvern, unde „si-a făcut bine datoria”. (...)
In perioada campaniei, PNL a decis sa propună tuturor partidelor din coaliţia guvernamentala un pact de neagresiune. Prim vicepreşedintele Valeriu Stoica spune ca acest pact se impune intrucit partenerii de guvernare vor deveni in campanie competitori. Totodata, a declarat Stoica, PNL este decis sa nu mai tolereze atacurile la adresa sa in cazul in care acestea vor continua.
V. Stoica: „Constatam cu îngrijorare, ca din păcate, exista in momentul de fata atacuri murdare la adresa PNL si a candidatului nostru la funcţia prezidenţială. Atragem atentia in mod ferm ca daca aceste atacuri nu vor înceta, vom fi nevoiti sa ne apăram. Este in interesul tuturor, al guvernului care acum gestioneaza problemele importante ale Romaniei, ca intre partenerii de guvernare sa se încheie acest protocol de neagresiune si sa fie efectiv pus in practica in perioada următoare pînă la încheierea campaniei pentru alegerile pentru parlament si presedinte.”
In legatura cu o colaborare post electorala cu PDSR, Valeriu Stoica ne-a declarat: „Partenerii noştri fireşti pentru negocierile care vor urma in perioada post electorala sunt partenerii din actuala coaliţie de guvernare. Numai ca trebuie sa luam in considerare si varianta in care ei nu vor obţine scorul necesar pentru a forma o majoritate. Si am spus cu acea ocazie si spunem si acum ca daca se va produce un asemenea lucru, noi nu excludem posibilitatea negocierii si cu alte forte politice din opoziţie, cum este APR. Problema negocierii cu PDSR se va pune doar in urmatorii termeni : se va pleca de la un program economic liberal si putem sa discutam numai pe baza acestui program economic liberal.” (...)