Linkuri accesibilitate

Cît costă serviciile pe care le utilizăm?


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Nu m-aş mira să aflu că şi economiştii profesionişti habar nu au cum se formează preţurile din facturi.


Deunăzi directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a declarat că SRL „Chişinău Gaz” şi SA „Termocom” au majorat nejustificat tarifele la serviciile prestate. Zice-se că printr-o majorare de 0,2%, Chişinău Gaz a colectat suplimentar 9 milioane lei în perioada 2007-2009, pe cînd SA Termocom, tot printr-o majorare aparent nesemnificativă, a acumulat în plus 10 milioane lei. Însă preşedintele Moldova Gaz a reacţionat imediat, precizînd că încălcări grave nu există, că majorarea tarifului cu 0,2% este nesemnificativă, iar peste o vreme compania va arăta în ce fel au fost gestionaţi banii colectaţi.

Asemenea ştiri nu au cum, fireşte, să-i bucure pe simplii muritori, care luptă din zorii tranziţiei cu facturile tot mai ameninţătoare. Şi mai grav e că ele alimentează nişte suspiciuni care învăluie mereu activitatea unor prestatori de servicii autohtoni, mai ales a monopoliştilor.

S-a tot scris de-a lungul anilor că nu e prea limpede cum se formează preţul metrului cub de gaze şi al gigacaloriei vitale. S-a tot scris despre faptul că există nişte intermediari care fac preţul mai mare, s-a tot scris că în preţul pe care îl plătim noi sînt incluse şi datoriile Transnistriei, s-a tot scris despre nesiguranţa contoarelor şi despre apa scursă din ţevile crăpate pe care cineva trebuie s-o plătească, despre faptul că monopoliştii profită de supremaţia lor majorînd preţurile pentru consumatorii care nu au alternative ş.a.m.d. O fi aşa sau nu nimeni nu ştie.

Trăim ani de zile într-o ţară în care nimeni nu ştie cît costă serviciile pe care le utilizează. Nu ştie nici pensionara Musea care face acum murături în bucătăria strîmtă, plină de aburi. Nu ştie nici montorul Vasea, care se întreţine din generozitatea vecinilor cărora li se mai strică ceva în casă. Nu ştie nici profesoara de română Eugenia, obligată să se ocupe cu agricultura, şi nici ziaristul Iulian Ciocan. Şi nu m-aş mira să aflu că şi economiştii profesionişti habar nu au cum se formează preţurile din facturi.

Aşteptăm, fireşte, cu strîngere de inimă, explicaţiile şi argumentele companiilor sus-pomenite. Ele vor veni, cu siguranţă. Nu e exclus ca ANRE-ul să fi greşit ceva sau să nu fi înţeles ceva. Mă tem doar că pensionara Musea, montorul Vasea, profesoara şi agricultoarea Eugenia şi ziaristul Iulian să nu înţeleagă mare lucru din acele explicaţii şi tot descumpăniţi şi roşi de îndoială să rămînă. Să dezlegi misterul formării preţului nu e floare la ureche.
XS
SM
MD
LG