Linkuri accesibilitate

Proiectul de modificare a Codului Penal în cazul evaziunii fiscale


Oleg Voronin - businessman cu mulți bani de cheltuială
Oleg Voronin - businessman cu mulți bani de cheltuială

Dat fiind că legea nu poate fi aplicată retroactiv, speculațiile că amendamentul ar fi îndreptat împotriva lui Oleg Voronin sunt neîntemeiate.

Guvernul a aprobat miercuri o propunere de modificare a Codului Penal care prevede pedeapsa cu închisoarea de până la 5 ani pentru persoanele fizice vinovate de evaziune fiscală. Presa a speculat că această propunere legislativă făcută de Centrul anticorupţie ar fi îndreptată împotriva lui Oleg Voronin şi că anchetatorii ar avea nevoie de legi noi pentru a-l trage la răspundere pe fiul fostului preşedinte, cercetat pentru cheltuirea în străinătate a milioane de lei peste veniturile declarate.

Cum legea nu poate avea putere retroactivă, speculaţiile precum că ţinta acestei noi prevederi ale Codului Penal ar fi fiul fostului preşedinte sunt nejustificate, afirmă directorul Centrului anticorupţie, Viorel Chetraru. Asta nu înseamnă însă că poliţia anticorupţie va înceta cercetarea cazului de cheltuire în străinătate a milioane de lei peste veniturile declarate de către Oleg Voronin, a mai adăugat Viorel Chetraru.

Caz în care ofiţerii centrului continuă să suspecteze o acţiune de spălare de bani fără însă a-i atribui deocamdată fiului fostului preşedinte calitatea de bănuit: „Este o normă care va avea efecte pe viitor. Dar noi am pornit urmărirea penală nu doar pe evaziune fiscală, ci şi pe spălare de bani. Aşa că activităţile pe acest dosar vor continua.”

Fostul ministru al economiei, comunistul Igor Dodon vede în noutatea legislativă promovată de actualul guvern mai degrabă „o încercare nereuşită” de completare a găurilor din buget, decît o acţiune care i-ar permite poliţiei anticorupţie să-l tragă la răspundere pe Oleg Voronin: „Eu presupun că autorităţile actuale au probleme cu colectarea impozitelor şi încearcă să stimuleze încasările, ceea ce este o greşeală, pentru că o soluţie ar fi motivarea şi nu penalizarea contribuabililor.”

Ex-ministrul finanţelor Mihai Pop crede însă oportună măsura, dar avertizează autorităţile asupra unor posibile probleme pe care le-ar putea avea la punerea ei în practică: „Codul penal este codul penal şi orice persoană devine mai atentă cînd ştie că ar putea avea de a face cu organele de drept. Mai ales că există foarte multe persoane fizice care fac antreprenoriat în bază de patentă dar se eschivează de la plata impozitelor. Aşa că ar trebui gîndite nişte reglementări care ar face posibil de urmărit cifra de afaceri a patentarilor.”

După ce la începututl acestui an presa a dezvăluit că Oleg Voronin a făcut plăţi cu cartea sa de credit în valoare de aproape 70 de milioane de lei care depăşeau veniturile declarate, Centrul anticorupţie a pornit o urmărire penală suspectînd că ar avea de a face cu spălare de bani şi evaziune fiscală de proporţii. Ofiţerii centrului au acuzat totodată lipsa unor reglementări care ar face posibilă atragerea la răspundere penală a unor persoane fizice implicate în evaziune fiscală, iar Oleg Voronin s-a plîns la CEDO că autorităţile i-au încălcat dreptul la viaţă privată cercetîndu-i cheltuielile făcute cu cardul.

La 6 iulie, CEDO a decis că plângerea este neîntemeiată, iar centrul anticorupţie şi-a continuat cercetările. Ulterior, şi procuratura generală a deschis un dosar penal firmei FinComBank, despre care se crede că l-ar avea drept acţionar pe Oleg Voronin. În trecut, liderul comunist Vladimir Voronin a sugerat că cercetarea afacerilor fiului său ar fi o răzbunare politică din partea noilor guvernanţi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG