Linkuri accesibilitate

Multă lume bună m-a sfătuit să nu mă bag în politică


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Jurnalul săptămînal al lui Valeriu Lazăr, viceprim-ministru și ministru al economiei.


Luni

De dimineaţă, tradiţionala şedinţă la Prim-ministru, pe care o aşteptam cu anumite emoţii, deşi aceste şedinţe sunt deja de rutină. Emoţiile au o explicaţie – era primul contact dupa schimbul de replici cu premierul din ultimele săptămîni. Nu ştiu cum se simt alţii, eu dintotdeauna m-am simţit prost, am avut anumite remuşcări, cînd a trebuit să reacţionez cumva mai categoric, în contradictoriu în raport cu cineva, chiar dacă am certitudinea că am perfectă dreptate. Emoţiile s-au dovedit a fi de prisos, s-a trecut oarecum pe neobservate peste subiect, deşi se merita a fi discutat, ar fi fost cel puţin firesc – nu se întîmplă în toată ziua să fie învinuit un vice-premier că face oponenţă şefului de cabinet în Executiv...

În schimb, toată lumea a fost sfătuită să nu reacţioneze emotiv şi bolnăvicios la eventualele reproşuri – e inevitabil în plină campanie. Şi iarăşi nu m-am putut abţine – se va răspunde cu aceiaşi monedă, nimic personal... M-am convins o dată în pus că ne aşteaptă o perioadă ferbinte, ce va necesita multă răbdare şi ipocrizie. Cu prima sper să mă isprăvesc, cu a doua stau mai prost... Şi m-a sfătuit multă lume bună să nu mă bag în politică...

Intru în programul profesional, în care mă simt mult mai confortabil. Multă rutină. Remarc şedinţa la subiectul descentralizarea/simplificarea procesuui de excludere a terenurilor din circuitul agricol şi discuţia cu Silvia Radu de la Union Fenosa. Am impresia că se prefigurează soluţii bune pentru prima problemă, deloc simplă, cu implicaţii politice sensibie. Rămîne să elaborăm deja proiectul legii, pentru ulterioară promovare în Guvern şi Parlament. Am impresia că şi discuţia cu Silvia a fost una constructivă, mi-a consolidat încrederea că tranzacţiile din februarie cu Staţia de la Cuciurgan au fost perfect corecte şi cea mai bună soluţie pentru consumatorii din Republica Moldova.

Marţi

În sfîrşit am găsit timp pentru a merge în sudul ţării. Discuţii productive la Giurgiuleşti şi Vulcăneşti. Proiectul strategic de pe Dunăre (chiar dacă avem doar cîteva sute de metri acolo) prinde contururi tot mai pronunţate. Mai sunt şi probleme, dar rezolvabile. Mi-am trecut în agendă să vin mai des, oamenii din sud, în special satele moldoveneşti din lunca Prutului, au nevoie de încurajare şi grijă permanentă, altfel o să-i încurajeze alţii.

Ca de obicei, cîteva ore bune pe drum le folosesc pentru a-mi face regulă cu sunetele nepreluate, respectiv sms-urile fără răspuns. Îmi rămîne timp şi pentru reflecţii. O problemă aparte – cu ce mă duc la primul sunet în satul de baştină, iau un lot de cărţi pentru bibliotecă ori cîteva calculatoare. Ce le voi spune pămîntenilor, ca să nu-i dezamăgesc? Rămăne să mă sfătuiesc cu Primarul de Mingir şi Directoarea Liceului din localitate. Avem in familie deja absolvent de liceu, dar oricum incerc emoţii mari cînd merg în şcoala natală.

Miercuri

Am acceptat, în ultimul moment, invitaţia de a merge la conferinţa pedagogică anuală de la Hînceşti. Nu regret, au fost relevante discuţiile. M-am convins o dată în plus că a meritat să mă bat ca leul cu negociatorii de la FMI pentru majorarea salariilor pedagogilor. Deşi mie mai tare îmi place noţiunea de dascăl. Am făcut şi multe notiţe. Totuşi, pedagogii au influenţă enormă, magică aş zice, asupra oamenilor.

Seara, discuţii în direct la Chestiunea Zilei. No comment, altfel ar trebui să spun multe lucruri neplăcute în privinţa anumitor jurnalişti. Iar eu ţin la ei ca şi breaslă, am mulţi prieteni şi cunoscuţi în acest domeniu.

Deschid un mic secret: m-am căsătorit în perioada studentiei, soţia fiind de la Jurnalistică. Am citit cam toate manualele nevestei şi am idee cum ar trebui să-şi facă aştia meseria. Doamne, cît de departe sunt unii prin ceea ce fac de normele elementare de conduită ale breslei !

Joi

La prima oră – şedinţă cu toţi responsabilii la tema restricţiilor la exportul de fructe şi legume în Federaţia Rusă. Ne lămurim obiectiv cum a apărut lista cu numărul plin de semnificaţii de 33 exportatori exclusivi. Şi iarăşi ne convingem că nu toate problemele ivite în relaţiile comerciale cu ruşii sunt create la Moscova, îs buni şi ai noştri... Important este că problema este perfect rezolvabilă, sper să se întîmple în următoarele zile. Toţi avem claritatea ce avem precis de făcut în acest sens.

Urmează un şir de şedinţe şi întrevederi. Remarc doar întîlnirea cu directorii TRACOM-ului şi altor întreprinderi din acea zonă industrială şi Tohir Mirzoev de la FMI. Slavă Domnului, ambele destul de pozitive. Se conturează soluţia pentru viitorul Tracom-ului. Si la capitolul evoluţiei situaţiei economice, inclusiv în sectorul bancar, aprecierile FMI-ului coincid în mare parte cu ale noastre.

Seara – adunarea şi concertul festiv, dedicat Zilei Independenţei. Toţi remarcă lipsa a trei lideri ai AIE, cu excepţia Premierului. Iar probleme cu calitatea betonului, ori e altceva la mijloc !? Remarc încă o dată, cu mîndrie, că avem talente incontestabile.

Vineri

Particip la solemnităţile dedicate Zilei Independenţei. Slavă Domnului, sunt prezenţi toţi liderii AIE, deşi am impresia că o fac mai mult din datorie şi din respect faţă de sărbătoarea naţională. Analizez mesajele de felicitare. Remarc că cuiva i se dau cu greu felicitările cu ziua Independenţei. Aş mai sta cu plăcere şi la concertul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar i-am promis Valentinei Ursu că vin la Europa Liberă să-i vorbesc despre jurnalul săptămînii. Trebuie, ca de obicei, să mă ţin de cuvînt.

*
Valeriu Lazăr s-a născut la data de 20 mai 1968, în satul Mingir (raionul Hînceşti). A absolvit în anul 1992 Facultatea de Mecanizare şi Automatizare din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova. A urmat ulterior cursuri şi stagii de pregătire practică organizate de prestigioase institute de educaţie de străinătate, inclusiv la Institutul European de control public (Belgia) şi la Institutul Internaţional de control public din Paris, unde a studiat mecanismele de control ale activităţii economice din statele europene.

Începând din anul 1994 lucrează în Ministerul Economiei, îndeplinind pe rând următoarele funcţii: specialist-coordonator al ministerului pentru relaţiile economice internaţionale (din ianuarie 1994), consilier în Departamentul pentru Relaţii Economice Internaţionale (1994-1996), consilier al ministrului economiei şi reformelor (mai 1996 - octombrie 1998), consilier al vicepremierului şi ministrului economiei (1998-1999) şi prim-locţiitor al ministrului de stat al Republicii Moldova (martie - decembrie 1999).

În perioada 2000-2004 a lucrat în sectorul privat, în calitate de director al companiei de consultanţă „Business Intelligent Services”. La data de 18 februarie 2004 a fost numit în funcţia de viceministru al economiei. La 19 aprilie 2005, Valeriu Lazăr a fost numit în funcţia de ministru al economiei şi comerţului. In 2009 este ales deputat pe lista PDM. Din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcţia de viceprim-ministru, ministru al economiei.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG