Linkuri accesibilitate

Altă finanţare pentru spitale


Ar fi bine dacă actualii şi virtuali guvernanţi ar discuta despre finanţarea spitalelor şi despre investiţiile în medicină.


Povestea spitalelor patriei în ultimele două decenii nu e deloc una îmbucurătoare. Haosul tranziţiei a dat buzna si în aceste instituţii medicale, şi mulţi dintre bolnavii internaţi au simţit pe pielea lor „farmecul discret” al epocii: medici puşi pe căpătuială sau bosumflaţi, echipament medical învechit, îngrijire nesatisfăcătoare.

Deunăzi, ministrul Sănătăţii a anunţat începutul unei reforme ce vizează spitalele. Acestea vor fi finanţate conform unei scheme noi. Acum spitalele primesc bani în funcţie de numărul bolnavilor trataţi, în viitor vor primi în funcţie de cît de bine au fost trataţi pacienţii şi cît de grave au fost maladiile. Ministrul are convingerea că noul sistem de finanţare va îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale.

La prima vedere, reforma pare oportună, necesară. A muta accentul de pe cantitate pe calitate e un lucru bun. Într-adevăr, nu numărul pacienţilor ar trebui să conteze la alocarea banilor, ci felul în care aceştia sînt îngrijiţi şi dificultatea operaţiilor. E limpede că pacienţii vor fi mai bine trataţi şi operaţi în spitalele care au medici mai buni şi sînt mai bine dotate. Iar aceste spitale se află cu precădere în capitală. Există, fireşte, şi în provincie cîteva spitale bune, mai mult sau mai puţin specializate, dar e clar deja că implementarea noului sistem va favoriza din punct de vedere financiar capitala.

Întrebarea care se impune este: ce perspectivă au în aceste condiţii spitalele raionale şi din sate care şi aşa sînt departe de perfecţiune? Sau poate avem prea multe spitale pe post de povară inutilă şi e mai bine să canalizăm resursele spre cîteva care să fie cu adevărat bune şi asigurate? În această privinţă, mesajul reformatorilor nu mi s-au părut foarte explicit.

Reforma anunţată a fost deja aplicată în Ungaria, Cehia şi Bulgaria. Faptul că acolo ea a avut succes nu e o garanţie că şi în Moldova totul va fi perfect. Cine, în definitiv, va aprecia profesionalismul medicilor? Putem fi siguri că experţii selectaţi vor fi foarte competenţi şi imparţiali? Zic asta pentru că foarte mulţi dintre medicii buni au părăsit ţara, iar pe palierul simplilor muritori se vorbeşte multă vreme despre corupţia din instituţiile medicale.

Văd la televizor în aceste zile o sumedenie de indivizi antrenaţi în discuţii despre politică, unele de-a dreptul jenante şi sterile. Văd mulţi indivizi care vor să ajungă la putere şi să conducă ţara, care-şi critică oponenţii. Or interesul lor pentru politică îi lasă rece pe mulţi dintre simplii muritori. Ar fi mai bine dacă toţi aceşti actuali şi virtuali guvernanţi ar discuta despre chestii mai pămînteşti, bunăoară, despre finanţarea spitalelor şi despre investiţiile în medicină.
XS
SM
MD
LG