Linkuri accesibilitate

Transnistria și strategia gen matrioșka


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „strategia Federaţiei Ruse este să menţină fostele republici sovietice în zona sa de influenţă prin aceste conflicte separatiste, fără a recurge la recunoaşterea lor internaţională.”


Pe 2 septembrie, Transnistria marchează 20 de ani de la proclamarea unilaterală a independenţei. Cine va veni sau nu la Tiraspol va fi desigur un indiciu pentru măsura în care Rusia mai este interesată de această regiune separatistă. Analistul politic Igor Boțan intervievat de Vasile Botnaru:

Igor Boţan: „Manifestările legate de cea de-a 20-cea aniversare a independenţei Transnistriei au drept scop să demonstreze populaţiei de acolo, că Tiraspolul rămâne separat de Chişinău şi să inspire încredere cetăţenilor, că au un viitor diferit de cel al Republicii Moldova. A doua semnificaţie ţine de faptul, că Federaţia Rusă îşi schimbă atitudinea faţă de Tiraspol. Şi mă refer aici la mesajul, care a venit din partea ministrului Afacerilor Externe, care tratează Transnistria deja nu ca parte egală în procesul de negocieri, ci ca parte egală cu Chişinăul. Şi cea de a treia semnificaţie este legată de apropiatele alegeri parlamentare din Transnistria, din luna decembrie.”

Europa Liberă: Dar Moscova, totuşi, n-a oferit cadoul jubiliar – recunoaşterea, la fel ca şi Osetia şi Abhazia.

Igor Boţan: „Acest lucru, cred, că este imposibil. Mai cu seamă, că ceea ce s-a întâmplat în 2008 a fost o situaţie de forţă majoră şi Federaţia Rusă nu a găsit altceva de cuviinţă, decât să recunoască independenţa Osetiei şi Abhaziei. Lucru care, cred, că până în prezent este oarecum regretat chiar de Moscova, care timp de un an şi jumătate, practic, a fost izolată din punct de vedere politic şi până în prezent nu a obţinut din partea nici uneia din republici fost sovietice recunoaşterea. Cu atât mai mult, nu cred că în condiţiile actuale Rusia ar fi fericită, sau ar intenţiona să recunoască Transnistria. Ştim care este strategia Federaţiei Ruse – să menţină fostele republici sovietice în zona sa de influenţă prin aceste conflicte separatiste, fără a recurge la recunoaşterea lor internaţională.”

Europa Liberă: Ceva mai devreme în Occident se acredita posibila variantă de schimb – Transnistria în schimbul apropierii de Uniunea Europeană, mai exact în schimbul liberei circulaţii în spaţiul Schengen. De ce această schimbare de macaz? Moscova ridică preţul?

Igor Boţan: „Eu cred, că lucrurile sunt mult mai profunde şi sunt legate de strategia gen matrioşkă a Federaţiei Ruse, care a venit cu iniţiativa unei noi arhitecturi de securitate europeană, regională la Marea Neagră şi locală, mă refer la soluţionarea conflictului transnistrean. Dar odată ce autorităţile germane au transmis un mesaj Rusiei, că ar trebui să-şi retragă prezenţa militară din Transnistria, pentru a testa, că este pregătită să discute pe aceste probleme, am văzut că Federaţia Rusă a manifestat reticenţă. Deci cred, că lucrurile sunt cu mult mai profunde şi la această etapă Federaţia Rusă se pregăteşte să promoveze ideea unei confederaţii dintre Republica Moldova şi Transnistria, lucru pe care-l vedem şi în mesajul ministrului Afacerilor Externe Lavrov, adresat lui Smirnov.”

Europa Liberă: Un articol în presa de la Moscova spunea, că o posibilă schimbare a puterii la Chişinău ar putea determina Federaţia Rusă să fie mai îngăduitoare în ceea ce priveşte reglementarea transnistreană. Există asemenea perspective?


Igor Boţan
: „Eu nu cred în asemenea perspective. Ceea ce doreşte Moscova este, după ce se va schimba puterea de la Chişinău, ca noua elită să accepte dialogul cu Transnistria, fiindcă acest lucru dă bine pentru formatul 5+2. Şi Moscova ar putea influenţa Tiraspolul să accepte negocierile tête-à-tête dintre conducerea de la Chişinău şi cea de la Tiraspol, dar nimic mai mult. Fiindcă Moscova, aşa cum spuneam şi este convingerea mea, îşi doreşte ca aceste negocieri tête-à-tête, care apoi să fie reproduse în format lărgit 2+1, 5+2, să conducă la o soluţie, care i-ar conveni Moscovei. Şi Moscova împinge lucrurile spre o confederaţie dintre Transnistria şi Republica Moldova pentru a controla situaţia per ansamblu, prin intermediul Tiraspolului.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG