Linkuri accesibilitate

Teodor Baconschi disponibil pentru o întîlnire cu omologul său rus (Hotnews)


Pledoarie pentru înlocuirea cabinetului Boc (România liberă).


Presa de la Bucureşti se opreşte astăzi asupra declaraţiei ministrului de externe român Teodor Baconschi care vede o legătură între tensiunile diplomatice ruso-române şi sprijinul acordat de România, Republicii Moldova
:

O declaratie facuta aseara la televiziunea nationala de Teodor Baconschi, ministrul de externe al Romaniei, a fost transcrisa de Agerpres si a devenit stire difuzata de portalul de stiri Hotnews. Baconshi a facut legatura intre expulzarea de catre Moscova a diplomatului roman Gabriel Grecu si sprijinul pe care Romania il da actualei puteri de la Chisinau. Oficialul roman a mai spus ca Rusia ar putea privi apropiatele alegeri legislative din Republica Moldova cu o anume anxietate, ca pe un potential risc ca aceasta tara sa devina prea apropiata de Uniunea Europeana.

Stirea Hotnews se refera de asemenea la perspectiva unei intrevederi intre ministrul roman de externe si omologul sau rus, Serghei Lavrov. O asemenea intalnire a fost anuntata inaintea scandalului diplomatic al expulzarilor reciproce si nu a fost infirmata de partea rusa. Teodor Baconschi isi reafirma cu acest prilej disponibilitatea.

Romania libera publica astazi o analiza despre inaugurarea primului tronson al oleoductului rus catre Japonia. Partea chineza a acestui traseu defineste deja semnificatia investitiei: deschiderea de alternative pentru energia ruseasca fata de – practic – sigurul sau client constant, Uniunea Europeana. Romania libera face referire la opiniile unor experti de la Financial Times, care se tem de imputinarea resurselor de energie pompate catre Europa. „O eventuala criza a gazului va determina cresterea pretului, dar si o alegere a Rusiei cu privire la care dintre cei doi mari parteneri – Europa sau Asia – este prioritar” – se arata in analiza publicata de Romania libera.

Atitudinea presei cotidiene din Romania fata de eventuala reconfigurare a echipei guvernamentale de la Bucuresti se mentine intre neincrederea ca se va schimba ceva si pledoaria pentru inlocuirea actualului cabinet cu unul apolitic. Elena Vijulie argumenteaza astazi aceasta din urma varianta in Romania libera.
XS
SM
MD
LG