Intr-un document trimis guvernului de la Bratislava si intitulat „Pasi pentru a pune capat segregarii in educatie”, Amnesty International vorbeste despre gravele lacune in respectarea interdictiei de a discrimina si segrega in sistemul de invatamint din Slovacia, si despre carentele in monitorizarea felului cum se respecta aceasta interdictie.
Intr-un reportaj postat pe pagina de internet a organizatiei Amnesty International, mai multi copii romi vorbesc despre discriminarea la care sint supusi in scolile din Slovacia. Margita si Adela spun de exemplu ca ar vrea sa invete sa citeasca si sa scrie, sa invete matematica si alte materii impreuna cu copiii albi, dar ca asta nu se poate. Intrebate, intre altele, daca sint lasate sa-si ia manualele si caietele acasa dupa orele de scoala, Margita si Adela raspund: „Nu, i-am intrebat daca putem sa le luam acasa, dar ei nu ne-au dat nici un manual, spunind ca o sa le rupem si o sa le aruncam”.
„Copiii romi din Slovacia sint prinsi intr-un sistem de educatie care de fapt ii abandoneaza, din cauza discriminarii pe scara larga, spune David-Diaz Jogeix, directorul Amnesty International pentru Europa si Asia Centrala. El adauga a sistemul slovac de invatamint nu ofera copiilor romi sanse egale si din aceasta cauza ii condamna la saracie si marginalizare, iar asta e o practica care nu apartine Europei secolului 21 si trebuie eliminata.
O idee subliniata in reportajul amintit si de unul din activistii pentru Europa de la Amnesty International, Fotis Fillipou: „Este absolut de necrezut ca in Europa secolului 21 copiii sint inca separati in scoli dupa originea lor etnica, si asta se intimpla in Slovacia cu copii populatiei majoritare si copii romi”.
Potrivit documentului trimis la Bratislava de Amnesty International, segregarea impotriva copiilor romi are diferite forme: scoli speciale sau clase speciale in scolile normale penru elevi cu „usoare dizabilitati mentale”, sau scoli numai pentru copiii romi. Copiii romi sint uneori literalmente inchisi in clase, coridoare si cladiri separate, pentru a preveni ca ei sa se amestece cu elevi ne-romi.
Amnesty International spune ca originile acestei segregari sint complexe si intre ele se afla atitudinile anti-roma adinc inradacinate in populatia majoritara, dar si esecul sistemului de invatamint slovac, concretizat intre altele prin lipsa unei evaluari corecte a copiilor.
In programul de guvernare al coalitiei dat publicitatii in august 2010, noul executiv de la Bratislava a inclus eliminarea segregarii copiilor romi in sistemul educational slovac. O evolutie salutata de Amnesty International, care spune ca ceea ce va face de acum inainte guvernul slovac va afecta vietile a mii de copii romi.
Acest semnal de alarma tras de Amnesty International coincide cu tragicul eveniment petrecut la Bratislava zilele trecute, in care sase membri ai unei familii de romi au fost ucisi de o persoana cu afectiuni mentale.
Eveniment la care face referire si editia din aceasta saptamina a publicatiei britanice „The Economist” intr-un articol intitulat „Tapi ispasitori in strainatate, victime ale prejudecatilor acasa, romii din estul Europei sint o problema pe care nici un politician nu vrea s-o rezolve.”