Linkuri accesibilitate

Interviu cu Mihai Ghimpu (Evenimentul zilei)



Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a acordat un interviu pentru Evenimentul zilei, in care principala tema este referendumul de duminica. Consultarea publica ar trebui sa reprezinte doar primul pas in reforma constitutionala de care Moldova are nevoie. Ar trebui sa urmeze formularea unor prerogative suficient de consistente pentru noul presedinte, explica Mihai Ghimpu. In opinia sa, blocajele si chiar alegerile anticipate, care au pagubit serios economia tarii, au fost posibile tocmai din pricina limitelor actualei constitutii. Noua viziune asupra rolului presedintelui se leaga in special de mandatul acestuia in tratativele cu Rusia, rezulta din interviul din Evenimentul zilei.

Ghimpu isi expune o data mai mult propria abordare: „Vrem relatii bune cu Rusia, nu avem nicio problema cu cetatenii Federatiei Ruse, dar nu putem accepta santajul economic sau geopolitic ca instrument in relatiile internationale”. Actualul sef interimar al Republicii Moldova spune aici ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria si se gandeste la diversificarea pietelor de desfacere pentru productia moldoveneasca, pentru a diminua dependenta economica a tarii fata de Moscova.

Chestionat in legatura cu pozitia partidelor din coalitia de guvernare fata de apropiatele alegeri prezidentiale, Mihai Ghimpu nu dezminte tensiunile existente intre premierul Vlad Filat si cel care fusese initial desemnat drept candidat al aliantei pentru presedintie, si anume Marian Lupu. Spera insa ca nu vor prevala interesele personale si ca cei doi lideri vor cantari cu responsabilitate asupra faptului ca ar fi de preferat un candidat unic al coalitiei. Propria sa eventuala candidatura nu poate fi luata in considerare decat dupa congresul din 12 septembrie al Partidului Liberal – mai arata presedintele interimar al Republicii Moldova, in interviul din Evenimentul zilei.

Despre remanierea de proportii a guvernului de la Bucuresti, scrie astazi un comentariu la cald Silviu Sergiu, de asemenea in Evenimentul zilei. Parerea lui este ca pastrarea lui Emil Boc la carma executivului mentine foarte jos sansele de redresare ale Partidului Democrat Liberal, aflat in cadere libera dupa masurile de austeritate dispuse in ultimele luni. In acest articol, presedintele Traian Basescu este prezentat ca fiind direct interesat de debarcarea lui Boc, debarcare pe care o va favoriza din umbra, in cazul unei motiuni de cenzura introduse de partidele de opozitie.
XS
SM
MD
LG