Linkuri accesibilitate

Dezastru provocat de îmbătarea cu apă rece


România liberă și Evenimentul zilei comentează eșecul plebiscitului din Moldova.


Invalidarea referendumului care viza alegerea prin vot direct a presedintelui Republicii Moldova este privita ca un dezastru de catre Cristian Campeanu, autorul unui comentariu din Romania libera. Esecul torpileaza sansele europene ale Chisinaului, ameninta functionarea democratica a institutiilor statului si consolideaza pozitia comunistilor, mai arata autorul. Campeanu spune insa ca miza celui dintai referendum organizat in Republica Moldova nu a fost slujita cum trebuie: ea nu consta atat in obtinerea unui scor care sa duca la modificarea unui articol din Constitutie, ci chiar in prezenta la urne a alegatorilor, in conditiile in care comunistii si celelalte partide promoscovite au cerut boicotarea scrutinului.

Un alt comentariu, semnat de Calin Hera, in Evenimentul zilei, cearta optimismul nemasurat al partidelor din Alianta pentru Integrare Europeana. A fost eronat sondajul de opinie care indica o intentie de participare la vot de 70%? se intreaba Hera, sau a intervenit ceva pe parcurs? Articolul gaseste destule stangacii in pregatirea referendumului: campania de promovare a fost „execrabila”. In vreme ce comunistii au muncit sa transmita de la om la om un indemn la pasivitate, liderii Aliantei s-au imbatat cu apa rece si nu si-au pierdut vremea sa explice de ce e utila modificarea Constitutiei.

In schimb, continua Calin Hera, au impanzit tara cu portrete ale prezidentiabililor, dand impresia ca se voteaza pentru presedintie. Nici opiniile divergente ale partidelor aflate la guvernare n-au facut mai putin rau si totul se adauga handicapului obiectiv al celor 500.000 de basarabeni plecati la munca in strainatate, dar care figureaza pe listele de vot. „A fost ceva bun cu ocazia acestui referendum?” – tine sa mai clarifice jurnalistul de la Evenimentul zilei: da, absenta fraudelor electorale anuntate cu insistenta de comunisti.

Interviul pe care premierul moldovean Vlad Filat l-a acordat publicatiei Kommersant este redat in traducere selectiva de portalul de stiri Hotnews. Cititorii romani afla, intre altele, ca Filat pledeaza pentru 14 noiembrie ca dată limita a alegerilor parlamentare si ca sustine semnarea unui tratat de baza cu Romania, pentru ca „majoritatea cetatenilor Republicii Moldova vad in tara noastra un stat suveran si independent. Si asa trebuie sa fie”.
XS
SM
MD
LG