Linkuri accesibilitate

Viitorul R. Moldova îl văd doar împreuna cu Uniunea Europeană


Roman Mihăeș
Roman Mihăeș

Roman Mihăeș: „Moldovenii vor să-și aleagă Președintele! Fără panică! Lupta continuă.”


Luni

Ziua am inceput-o dupa ora 12 trecut de miezul noptii cind eram inca la CEC. Duminica a fost referendum constitutional, in jurul orelor 14 am fost si eu la circumscriptia electorala din Chisinau unde sunt inregistrat si am votat pentru alegerea directa a Presedintelui. Apoi mai multi jurnalisti m-au invitat la CEC unde am comentat pentru unele medii rezultatele referendumului. La sediul CEC domnea un haos general, sistemul electronic de vot fiind defectat, operatorii CEC faceau totalul votului la telefon, de parca se jucau de-a telefonul stricat. La ora 23 cind au fost anuntate rezultatele preliminare ale participarii la vot de circa 30% era clar ca referendmul a esuat.

In conditiile cind toate sondajele aratau o prezenta la vot de circa 60% cum se explica prezenta slaba la vot a moldovenilor? Apoi sub impresia referendumului esuat am scris un comentariu pe blogul meu cu titlul „Moldovenii vor sa-si aleaga Presedintele! Fara panica! Lupta continua.” Printre altele scriam ca soarta referendumului s-a decis la Chisinau, caci daca in capitala care are 613.113 mii de alegatori inscrisi in liste s-ar fi prezentat macar 40% la referendum, atunci acesta ar fi trecut fara probleme.

Apoi seara tirziu dupa orele 11 am deschis Biblia. Am format un obicei de vreo doi ani sa deschid inainte de somn Biblia la intimplare si sa citesc citeva pagini. Acest obicei ma linisteste si ma curata si imi da puteri sa lupt in viata.

Marti

Dimineata am fost invitat la Jurnaltv. Am afirmat printre altele ca, din punctul meu de vedere, referendumul a acumulat peste 33%, deoarece cifra de circa 2 milioane si 600 sute de mii de cetateni inscrisi in listele electorale este falsa. Astfel din aceasta cifra ar trebui exclusi decedatii si cei care sunt cu domiciliul permanent peste hoate mai mult de un an de zile, iar din astia sunt peste 500 de mii. Impresia mea este ca CEC a avantajat comunistii in acest referendum, iar AIE din motive ce imi scapa nu au reactionat la incalcarile legislatiei admise la referendum. Trebuie sa mentionam si prestatia slaba a politicienilor din AIE care nu au acordat o importanta cuvenita informarii cetatenilor despre referendum si s-au promovat mai mult in spoturi, in loc sa mearga la electorat.

Dupa amiaza am primit la centrul de informare a consumatorilor din cadrul Ligii pentru apararea consumatorilor citiva cetateni cu probleme in domeniu. Chiar daca in prezent nu beneficiem de vreun proiect care sa ne sustina financiar activitatea, acordam informatii si consultatii gratuite consumatorilor.

Miercuri

Dimineata am depus o cerere de chemare in judecata privind un dosar civil de recunoastere a dreptului de proprietate asupra unui apartament. In ultimul timp se atesta tot mai multe cazuri cind cetatenii investesc in constructia locuintelor nefinisate, apoi se trezesc ca apartamentele sunt vindute de citeva ori si mai exista si gaj la banci. In speta, cetateanul Gheorghe a platit unei firme 30 mii euro pentru constructia unui apartament cu una camera, iar firma a pus toata casa inclusiv si acest apartament in gaj la o banca si acum trebuie sa ne judecam pentru a stabili dreptul de proprietate al cetateanului. Insa judecatorul pentru a primi cererea spre judecare solicita ca clientul meu sa achite taxa de stat de 3% din suma, circa 15 mii de lei si asta dupa ce i-am cerut scutire partiala de la taxa de stat, deoarece clientul meu este somer si a imprumutat bani sa-si procure apartament. Judecatorul nu se lasa induplecat si voi fi nevoit sa atac incheierea lui la Curtea de Apel. Nu e de ajuns ca cetateanul a platit banii si a fost inselat, il mai dezavantajeaza si legislatia imperfecta. O mare restanta a AIE este lipsa unei reforme in domeniul justitiei. Pariul cu reformarea justitiei este piedut deocamdata de toate guvernarile din R. Moldova.

Ulterior am avut o intilnire importanta care ar putea sa-mi ofere mai multe oportunitati pentru viitor. Dar despre asta e devreme inca sa vorbesc.

Joi.

Dupa o pauza indelungata au inceput lucrarile Parlamentului. Am urmarit vreo 30 de minute transmisiunea online, aceeasi cearta intre AIE si comunisti, insa acest Parlament care nu a reusit sa aleaga Presedintele mai are putin si va fi dizolvat. Dupa amiaza CEC anunta rezultatele oficiale prezenta la vot la referendumul constitutional a fost de 30% si acesta nu e validat. Pacat, caci alegerea directa a presedintelui ar fi fost o solutie corecta de depasire a crizei politice. R. Moldova are nevoie de un Presedinte puternic ales de popor cu imputerniciri vaste pentru a putea sa impuna depasirea crizei politice, dezvoltarea economica, reintregirea statului si integrarea europeana.

Aflu ca la Bucuresti a fost retinut Sorin Ovidiu Vintu, patronul contrversat al televizunilor Realitatea Tv din Romania si Publika Tv de la noi. In acest context este interesant sa vedem care va fi soarta televiziunii de la Chisinau, care a reusit in citeva luni sa se impuna pe piata ca o sursa importanta si interesanta de informare.

Vineri

Servesc cafeaua de dimineata, apoi imi aduc aminte ca de vreo doua saptamini nu am mai vizitat-o pe mama care este profesoara de limba si literatura romana la liceul Mihai Eminescu din Cimislia. Dupa decesul tatalui in 2006, mama a ramas singura si ma stradui s-o ajut si sa-i acord mai multa atentie.

Apropo, se apropie alegerile parlamentare care vor avea loc pina la sfirsitul lunii noiembrie, care vor fi cruciale pentru viitorul european al R. Moldova. Am decis sa ma implic si eu, voi ajuta cit pot fortele democratice ca sa nu admitem revenirea celor antieuropene si antinationale la putere. Cu toate pacatele AIE, trebuie sa recunoastem ca mass-media e mult mai libera, este mai multa democratie , iar cel mai important lucru este ca Moldova beneficiaza de donatii si credite de la finantatorii internationali si in curind ar putea semna si un Acord de asociere cu UE. Viitorul R. Moldova il vad doar impreuna cu UE si pentru asta merita sa luptam.

* Roman Mihăeș, nascut la 28 februarie 1969 in orasul Cimislia. A absolvit Facultatea de drept a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi in 1994; masterat în politologie cu teza gestionarea conflictului transnistrean in cadrul FRISPA din cadrul USM in 2004. Din 1996 este avocat, membru al Uniunii Avocatilor din Moldova. Din anul 2000 este Presedintele Ligii pentru apararea drepturilor consumatorilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG