11 septembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Declarațiile lui Petru Lucinschi la întoarcerea de la Summitul Mileniului.
Dan Ionescu: Preşedintele Petru Lucinschi s-a întors astăzi la Chişinău. Relatează corespondenta noastră, Eleonora Lisnic.
Preşedintele Petru Lucinschi a declarat pe Aeroport, că la summitul Mileniului, Republica Moldova, alături de celelalte state, a avut un mesaj în favoarea păcii între popoare şi a stabilirii unui regim economic echitabil pentru toate ţările: „Am venit cu un mesaj, ce ţine de Mileniul trei, de secolul 21, cu dorinţa de a trăi pe un glob pământesc, care asigură pacea, securitatea popoarelor, ţărilor şi stabileşte cât de cât un regim echitabil economic. Aceasta a fost ca un fir roşu în majoritatea cuvântărilor, chiar şi ale celor bogaţi, care înţeleg, că trebuie să fie o altă regulă de repartizare a bunurilor, o altă regulă de funcţionare a economiei. Se are în vedere tradiţionala întrebare – materia primă la unii, la alţii bunurile, care le-au adunat pe parcursul secolelor. Pentru a menţine o pace şi o bună înţelegere aşa parcă-parcă s-a stabilit o atmosferă ce ţine de viitorul, de secolul 21, care încearcă să adune ţările - şi cei mai bogaţi, şi cei mai săraci.”
Pe perioada desfăşurării summitul Mileniului, preşedintele Lucinschi a avut mai multe întâlniri bilaterale cu şefi de stat. Preşedintele a ţinut îndeosebi să menţioneze participarea sa la conferinţa, cu genericul „Drumul mătăsii”, şi la reuniunea şefilor celor cinci state CSI, care formează organizaţia GUAM. În cadrul reuniunii GUAM, părţile au semnat un memorandum. Despre această întâlnire şi documentul semnat, preşedintele Petru Lucinschi a spus următoarele: „O serie de întrebări ce ţin de resursele energetice. În primul rând, această problemă. Şi o serie de alte probleme economice, care ar stabili un regim mai lejer în comerţ. Aceeaşi zonă economică liberă, sau comerţul liber. Deci, este un interes care v-am spus, la bază stă acest proiect TRASECA.”
Pe Aeroport, preşedintele Lucinschi a fost întrebat, care vor fi următorii săi paşi în ceea ce priveşte reforma constituţională şi dacă mai insistă asupra organizării unui referendum în problema formei de guvernare. În răspunsul său, şeful statului şi-a reconfirmat nemulţumirea faţă de instituirea regimului parlamentar de guvernare şi a arătat, că-şi menţine opinia privind luarea unei decizii în acest sens în cadrul unui referendum.
Petru Lucinschi: „Noi trebuie să mai ducem discuţiile acestea. Le vom începe iată zilele acestea. Le vom începe din nou. Trebuie să găsim, dacă suntem oameni treji la minte, cum se spune, trebuie să găsim o soluţie, care ar fi mai acceptabilă pentru noi. Eu vreau să vă spun, chiar la summitul acesta, de pe tribuna ONU vorbeau unii şi spuneau, că nouă ne-au impus nişte modele, care au fost importate în ţările noastre, care nu-s adecvate pentru ţările noastre. Eu cred, că şi pentru Moldova tot este această problemă. De aceea, eu sunt absolut convins că Constituţia trebuie modificată, dar în alt sens, decât ceea ce am făcut noi acuma. Şi cum să ieşim din situaţia asta? Trebuie să ne aşezăm, cum se spune, dacă suntem doritori de a trăi mai bine şi avem sentimentul acesta, ca să creăm un stat normal.
Noi trebuie să găsim o modalitate împreună, printre altele, şi cu puterea a patra, cu Dumneavoastră. Hai să discutăm acum serios chestia asta, nu deaceea că să-i facem în ciudă lui cutare, sau să nu-i dăm lui cutare. Astea sunt lucruri provinciale, noi trebuie să le depăşim. Noi n-avem o lege, care garantează formarea majorităţii parlamentare. Nu, cum poţi să te porneşti pe o cale aşa de lungă, de construcţie a statului, şi să n-ai nişte garanţii, un lucru elementar? Nu, cineva trebuie să fie? Nu poate să fie 10 partide la putere şi 10 partide în opoziţie. Oameni buni, nu se reuşeşte. Şi noi vedem, că nu se reuşeşte. De aceea trebuie să vedem. Eu de ce am propus, lasă oamenii să-şi expună părerea. Eu nici odată n-am reieşit din aceasta şi recomand la toţi să nu reiasă din faptul că oamenii nu s-or clarifica. Cum nu s-or clarifica? Oamenii tot construiesc statul cu noi, ei construiesc, noi tot suntem o parte a acestui popor.”
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: În intervalul 11-13 septembrie, o delegaţie parlamentară, condusă de spicherul Dumitru Diacov va participa la reuniunea preşedinţilor de parlamente ai statelor membre în Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est de la Zagreb. Tema conferinţei este „Rolul parlamentelor în implementarea Pactului de Stabilitate şi în consolidarea integrării europene şi euro-atlantice”.