13 septembrie 2000
Actualitatea în Republica Moldova.
Dezbatere parlamentară a chestiunii transnistrene.
Dan Ionescu: Astăzi Comisia parlamentară pentru politică externă şi-a concentrat atenţia asupra problemei Transnistriei. Relatează Eleonora Lisnic.
Comisia parlamentară pentru politica externă, întrunită astăzi în şedinţă neordinară, a decis să propună organizarea unor audieri parlamentare în problema diferendului transnistrean. Ar urma ca audierile în plenul Legislativului să fie precedate de discuţii în cadrul comisiilor şi grupurilor parlamentare, pentru ca ulterior să fie invitaţi cu rapoarte responsabilii de negocierile cu Tiraspolul. Deputaţii din comisia menţionată consideră necesar ca un asemenea raport să prezinte şi preşedintele Petru Lucinschi. Ei ar dori ca şeful statului să ofere în plenul Parlamentului o informaţie amănunţită despre conţinutul discuţiilor în problema transnistreană, pe care le-a avut cu alţi şefi de stat, şi în special cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
Scopul audierilor ar fi stabilirea de către Parlament a unor principii clare, de care s-ar ţine cont la elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană. Invitatul Comisiei parlamentare pentru politica externă a fost ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Eugen Carpov. El a răspuns la mai multe întrebări, privind contactele în problema transnistreană de pe parcursul verii. Bineînţeles, Carpov a fost solicitat să se refere şi la aspectul retragerii trupelor şi arsenalului militar ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi la eforturile diplomaţiei moldovene în această direcţie.
După audierea raportului, prezentat de ministrul adjunct de Externe, membrii Comisiei parlamentare au fost unanimi în aprecierea că în ultimii ani Republica Moldova a comis greşeli foarte grave în dialogul cu Tiraspolul, precum şi în dialogul său cu autorităţile Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, deputaţii au formulat critici foarte dure la adresa Federaţiei Ruse, apreciind că Moscova nu-şi onorează misiunea de mediator. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă, Vasile Nedelciuc, a spus că în calitatea sa de stat garant, Federaţia Rusă n-a ştiut să asigure o evoluţie corespunzătoare în soluţionarea problemei transnistrene şi prin urmare ar fi timpul ca diferendumul să fie internaţionalizat, iar cercul statelor mediatoare să fie extins.
Critici, dar mai puţin dure, au fost aduse şi Ucrainei. Parlamentarii au fost chiar de părere că dacă Ucraina are dorinţa sinceră de a fi admisă în Uniunea Europeană, atunci ea ar trebui să sprijine eforturile Chişinăului în negocierile cu Moscova şi Tiraspolul. Şi unele declaraţii făcute de preşedintele Lucinschi în contextul problemei transnistrene au provocat nemulţumirea deputaţilor. Iată ce a declarat pentru presă preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă, Vasile Nedelciuc.
Vasile Nedelciuc: „Bunăoară, am fost surprinşi de faptul, că în discuţiile pe care le-a avut domnul preşedinte cu Romano Prodi la Bruxelles nu demult, dumnealui, prezentând punctul de vedere al populaţiei din Transnistria, care doreşte prezenţa trupelor ruseşti ca o garanţie pentru statutul Transnistriei, a spus, că Federaţia Rusă nu poate să nu ţină cont de acest punct de vedere. Am fost miraţi de faptul, că reprezentanţii OSCE au lipsit de la reuniunea de la Moscova din 13 august, care a abordat problematica Transnistriei şi la care au participat, înafară de delegaţia Moldovei, şi reprezentantul Ucrainei. Am fost miraţi, că cei din Transnistria se comportă foarte siguri şi cu multă impertinenţă faţă de delegaţia Moldovei şi de fapt sunt sprijiniţi serios de autorităţile Federaţiei Ruse.
Ştim, deşi în presă nu se vorbeşte şi nu toate lucrurile se cunosc, dar ştim, că ceea ce a propus Federaţia Rusă Republicii Moldova nu poate fi acceptat nu numai de Moldova, dar de comunitatea internaţională. Avem semnale din partea ambasadelor noastre în străinătate, că mai multe ţări occidentale au luat act cu mirare şi cu revoltă faţă de ceea ce a propus echipa lui Primakov pentru Republica Moldova. Nu sunt, din păcate, perspective îmbucurătoare în a găsi o soluţie pentru Transnistria dialogând numai cu echipa lui Primakov.
Cred, că trebuie să avem cât mai mulţi reprezentanţi ai organizaţiei OSCE, ai Consiliului Europei, să ne conducem de experienţa internaţională şi să înţelegem foarte clar un lucru: că Republica Moldova nu va acepta niciodată un statut care ar transnistriza Republica Moldova, care ar impune Moldovei un alt viitor decât cel european.”
Cel de-al doilea aspect, discutat astăzi de Comisia parlamentară, a vizat activitatea Ministerului de Externe, în deosebi activitatea misiunilor diplomatice moldovene. Membrii comisiei au ajuns la concluzia, că diplomaţii bine instruiţi, care ar reprezenta excelent Republica Moldova peste hotare sunt trecuţi cu vederea. În schimb, a declarat pentru presă Vasile Nedelciuc, sunt promovate persoane incompetente, dar apropiate şefului statului. Membrii Comisiei parlamentare pentru politica externă mai afirmă, că peste hotare unii diplomaţi moldoveni se implică în tranzacţii comerciale dubioase. Comisia parlamentară a cerut ca Ministerul de Externe să convoace o şedinţă lărgită a colegiului, la care să pună în discuţie şi acest aspect.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
*
Dan Ionescu: Agenţia română de ştiri Mediafax citează miercuri un comunicat al Partidului România Mare, potrivit căruia Ilie Ilaşcu a devenit membru al acestui partid, în baza unei cereri înaintate la 23 august. Conform aceleiaşi declaraţii de presă, Ilaşcu va candida pe listele acestei formaţiuni la funcţia de senator.