Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale - Viitorul a organizat un club de discuţii pe marginea celor mai recente evoluţii din sectorul mediatic. Expertul Cornel Ciurea a spus ca tema referendumului a fost umbrita de tema campaniei aşa-numite anti-mafie: „O fac pentru ca e ceva de scandal si atrage atentia publicului si sporeste chiar ratigurile acestor televiziuni. Dar ma intreb daca nu cumva ne-am inglodat in aceste campanii. Ma refer la campania lui Mocanu contra lui Plahotniuc. Am senzaţia ca s-a mers cam departe. Acest subiect de altfel, a acoperit subiectul, din punctul meu de vedere – mai important, acel al referendumului.”
Problema principala, spune directorul centrului independent de jurnalism Nadin Gogu, este ca jurnalistii nu au facut investigatii la acest subiect: „Da, se face o conferinta de inceput, care sa servească pentru jurnalisti un punct de pornire. Au anumite date, merg si investigheaza, incearca sa obtina probe, date. Si apoi se revine la subiect. Dar reflectam in fiecare zi de la conferinte de presa care era clar ca se faceau cu anumite scopuri. Jurnalistii, intr-un fel, s-au transformat in sustinatorii unei poziţii sau alteia.”
Juristul Eugen Ribca a declarat ca politicienii au incercat cumva sa limiteze libertatea de exrpimare a presei, acuzand-o de insuccesul referendumului: „Nu trebuie sa uitam ca aceste acuzaţii reprezinta si elemente ale libertatii de exprimare. Avem cu totii dreptul sa fim suparati si pe mass-media. Inclusiv politicienii. Campaniile lansate de catre politicieni sau pseudopoliticieni, sau cum se numeste ei – oameni de afaceri, reprezinta probabil o lansare in politica si nimic altceva.”