Linkuri accesibilitate

Cadavre la marginea drumului


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Ar fi bine să se discute despre aceste crime, tot aşa cum se discută despre referendum şi alegeri.


Zilele astea, în spaţiul nostru ciudat-miraculos, s-au întîmplat lucruri înfiorătoare. Mai întîi, pe un cîmp, lîngă o şosea, au fost găsite cadavrele a doi tineri ucişi cu singe rece. Apoi, peste cîteva zile, nu departe de Porţile Oraşului, a fost descoperit un cadavru carbonizat. O voce a opoziţiei s-a grăbit să proclame reîntoarcerea în anii ’90, în epoca dezmăţului generalizat, numită aici şi lihie deveanostîie.

Altminteri, ştirile şi imaginile înfiorătoare au fost difuzate de mass-media, fără însă să genereze vreo discuţie amplă. Politicienii, liderii de opinie, analiştii de tot soiul preferă să discute pînă la saţietate despre alegerea preşedintelui şi despre posibilii învingători ai alegerilor anticipate. Şi am impresia că, chiar şi un subiect cum e bunăoară plecarea lui Victor Stepaniuc de la Moldova Unită şi posibila lui aderare la un alt partid, provoacă mai multe frămîntări şi reflecţii pe sticlă decît cadavrele de la margina drumurilor. Şi asta mi se pare un fapt îngrijorător.

Îmi amintesc că aceste omoruri au fost precedate de unul la fel de înspăimîntător. Un om de afaceri italian, ademenit pe Internet de o moldoveancă aparent seducătoare, a sosit în Moldova şi a fost ucis cu sînge rece de cunoscuţii individei pe post de momeală. Mă gîndesc că asemenea crime ar merita un talk-show la care să participle nu numai poliţiştii, ci şi marii politicieni, analiştii şi liderii de opinie care frecventează mai toate televiziunile.

Ar fi bine ca aceste minţi luminate să ne lămurească ce se întîmplă. Am revenit în anii ’90 sau poate aceştia nici nu ne-au părăsit niciodată? Care e dedesubtul crimelor sîngeroase şi are vreo legătură culoarea puterii cu creşterea criminalităţii? Avem acum nişte criminali mai dezaxaţi ca oricînd sau avem de-a face cu nişte cazuri mai speciale? Cît de protejaţi se pot simţi cetăţenii Moldovei care nu au bodyguarzi?

Ar fi bine să se discute despre aceste crime tot aşa cum se discută despre referendum şi alegeri. Asta ca să ştim dacă mai rămînem aici sau ne luăm bagajele şi dăm bir cu fugiţii.
XS
SM
MD
LG