Linkuri accesibilitate

Adevărul pînă la capăt: V. Voronin trebuie anchetat în dosarul 7 aprilie


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Președintele interimar Mihai Ghimpu este convins că unii magistrați aşteaptă să vadă ce întorsătură o să ia alegerile din noiembrie, ca după aceea să se plieze pe noua configuraţia a puterii.


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a formulat cu prudenţă concluziile sale privind evoluţia cercetărilor pe cele două paliere de interes public maxim, şi anume în dosarul cu numele generic „7 aprilie” şi pe lista de litigii patrimoniale devenite deja celebre după ce au fost invocate în repetate rînduri drept presupuse probe de corupere profundă a instituţiilor de guvernare.

Mihai Ghimpu: „Procuratura, Ministerul de Interne, Centrul corupţiei, nu prea aduc la cunoştinţă cetăţenilor activitatea pe care o desfăşoară. Adică nu este o transparenţă. De aceea se crează un vacuum. Că aceste organe nu îşi îndeplinesc atribuţiile. Pe departe eu sînt de gîndul că sînt bune şi îşi îndeplinesc atribuţiile, dar nici nu putem spune că nu muncesc, că nu lucrează”.

Mihai Ghimpu infierează indolența justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:13 0:00
Link direct


Mihai Ghimpu a declarat în numele alianţei de guvernămînt că le oferă organelor coercitive o ultimă şansă, pentru ca aceste organe să-şi probeze devotamentul faţă de profesie, spulberînd totodată suspiciunea de a fi păstrat loialitatea faţă de un presupus comandament politic. Ghimpu a lăsat foarte limpede să se înţeleagă că procuratura va trece testul de capacitate atunci cînd îl va cerceta pe Vladimir Voronin în dosarul 7 aprilie pentru acţiunile neconforme legii privind securitatea statului, cum le-a calificat Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Aşa că aşteptăm răspuns din partea procuraturii: adevărul pînă la capăt. Nu să găsim noi doar vinovaţi pe acei care au îndeplinit dispoziţiile şefului statului – ministrul, viceministrul, comisarul municipal. Toţi trebuie cercetaţi, anchetaţi. Şi adevărul să apară la suprafaţă. Şi eu sînt în aşteptare ca Procuratura să ducă la bun sfîrşit, de urgenţă, investigarea evenimentelor din 7 aprilie. Şi eu sînt gata să merg şi astăzi la procuratură, sînt gata să mă refuz de imunitate, şi eu dar şi Voronin”.

Ţinta nemulţumirii maxime a preşedintelui interimar au fost însă acei judecători care – voi sintetiza aici reproşurile - se ghidează prioritar de interese corporative, blochează reformarea justiţiei promisă de alianţa de guvernămînt şi tărăgănează examinarea puţinelor dosare puse pe rol. Mihai Ghimpu şi-a împărtăşit impresia că unii magistraţi nu ascund faptul că aşteaptă să vadă ce întorsătură o să ia alegerile din noiembrie, ca după aceea să se plieze pe noua configuraţia a puterii. Ceea ce, se declară convins Mihai Ghiumpu, descalifică fără drept de tăgadă sistemul judiciar şi determină neîncrederea populaţiei în şansa de reformare a acestui domeniu definitoriu pentru o democraţie veritabilă.

Mihai Ghimpu: „Eu nu pot tolera în continuare acest lucru şi cred că la următoarele şedinţe voi veni cu propuneri concrete faţă de persoanele care stau şi admit în continuare ca averea să treacă în mina unor anumiți cetăţeni prin care le cade şi lor, da majoriotatea societăţii este săracă”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG