Linkuri accesibilitate

„Adevărul despre 7 aprilie” versus „Atac asupra Moldovei”


Mihai Ghimpu și Sergiu Sîrbu

Acuzați de tentativă de lovitură de stat, Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă îi dau în judecată pentru denigrare pe Voronin, Reșetnicov și Gurbulea - Pîrîții depun o cerere reconvențională.
La Chişinău a început astăzi un proces de judecată iniţiat de preşedintele interimar Mihai Ghimpu împotriva realizatorilor şi protagoniştilor unui film documentar în care liderul iberalilor apare drept unul dintre principalii organizatori ai tulburărilor din aprilie anul trecut.

Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă
Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoaca, în nume personal dar şi reprezentînd Partidului Liberal, au depus încă în iunie 2009 o cerere de chemare în judecată a ex-preşedintelui Vladimir Voronin, ex-directorul SIS Artur Reşetnicov şi a fostului procuror general Valeriu Gurbulea. Ei s-au plîns instanţei că au fost denigraţi şi calomniaţi într-un film documentar difuzat după evenimentele din aprilie, în care cei trei demnitari nominalizaţi în cerere îi acuză că ar fi organizat tulburările stradale de atunci, urmărind de fapt o lovitură de stat. Instanţa era solicitată să examineze şi plîngerea celor doi semnatari împotriva unui post privat de televiziune care a difuzat de cîteva ori filmul întitulat „Atac asupra Moldovei”. Dacă de la Voronin, Gurbulea şi Reşetnicov liberalii pretindeau cite un leu despăgubire pentru dauna morală, rediodifuzorului îi erau înaintate pretenţii de 3 milioane de lei.

Astăzi, după mai multe refuzuri şi amînări, instanţa urma să înceapă examinarea plîngerii, iar Mihai Ghimpu declara înaintea şedinţei: „Am fost învinuit că am organizat lovitură de stat. Eu spun că nu. Ei acuma trebuie să demonstreze.”

Cum au răspuns pîrîţii cererii semnate de Ghimpu şi Chirtoacă? Cu aceaiaşi monedă, ar spune un observator - în terminologia de specialitate însemnînd cu o cerere reconvenţională . O cerere în care Voronin şi partidul său îi acuză pe liberali de aceleaşi presupuse păcate, cum ar veni, pe care Ghimpu şi Chirtoacă le atribuie demnitarilor comunişti.

Iată ce spune avocatul lui Vladmir Voronin şi al PCRM, Sergiu Sîrbu: „Imediat după filmul „Atac asupra Moldovei”, PL a produs şi a difuzat un alt film documentar, care se întitulează „Adevărul despre 7 aprilie”, care la fel a fost difuzat de diferite media şi în care Vladimir Voronin este acuzat că ar fi stat în spatele evenimentelor din 7 aprilie şi PCRM că ar fi infiltrat provocatori în mulţime. Afirmaţii false care ponegresc grav onoarea lui Vladimir Voronin ca lider de partid, onoarea partidului.”

Pomenindu-se cu tocmai două plîngeri în faţă, instanţa şi-a luat o pauză pentru a le examina pe ambele. Uşor luat prin surprindere, şi preşedintele interimar şi-a luat un răgaz înainte de a comenta pentru presă contraplîngerea comuniştilor.

Mihai Ghimpu: „Au fost multe filme atunci. Le luam unul de la altul şi le puneam pe site-urile partidelor. Să vedem destre care film e vorba, dar nu cred că sunt acuzaţii atît de grave precum ni s-au făcut nouă.”

Pe de altă parte, Sîrbu a asigurat că poate proba îanintea judecătorilor implicarea liberalilor în producerea şi difuzarea filmului ce i-a nemulţumit pe clienţii săi: „Pe 3 iulie 2009, PL, pe site-ul său oficial, a recunoscut că a produs acest film şi solicita vizitatorilor să se dea cu părerea.”

Cum a ajuns „procesul preşedinţelor”, cum l-au şi botezat jurnaliştii, să fie examinat tocmai în ajun de alegeri, de vreme ce prima cerere în instanţă fusese înaintată încă în vara anului trecut? Fiecare dintre părţi are explicaţia sa.

Mihai Ghimpu: „Ei se joacă. Uitaţi-vă, cererea a fost respinsă în iunie. În mai – din nou înregistrată. Pe urmă din nou a fost amînată pentru septembrie. Ei nu vor ca cetăţenii să afle adevărul pînă în ziua votării.”

Iată şi explicaţia lui Sergiu Sîrbu: „Acţiunea a fost înaintată în vara anului trecut, dar a fost respinsă că nu fusese întocmită în modul corespunzător. Observaţi că au depus din nou plîngerea nu peste o lună-două, ci peste un an. Pentru că vin alegerile şi vor să-l denigreze pe Vladimir Voronin şi partidul său.”

„Duelul Ghimpu-Voronin”, cum mai curînd că va fi perceput de presă, va continua în instanţă în luna octombrie, adică exact cînd campania electorală va prinde să ia turaţii.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG