Linkuri accesibilitate

AGRI va anula dependența de Rusia (România liberă)


Mircea Cărtărescu la capătul iluziilor

Romania ar putea renunta peste trei ani la importul de gaze naturale din Rusia, ca urmare a semnarii la Baku a unei intelegeri pentru construirea unei conducte care sa treaca din Azerbaidjan prin Georgia si Romania spre Europa – noteaza Romania libera intr-o stire care citeaza Kommersant. Publicatia rusa precizeaza ca din cele 17,5 miliarde de metri cubi de gaze folositi anual de Romania, 14 provin din productia interna. Noul proiect, numit AGRI, ar urma sa transporte 8 miliarde de metri cubi cu ocolirea Rusiei, prin Marea Neagra. Este preluata si opinia autorilor de la Kommersant ca Rusia nu se opune AGRI, intrucat el ar folosi resurse care oricum urmau sa fie atrase de proiectul european Nabucco.

Ziarul electronic Cotidianul publica consideratiile lui Oleg Voronin, fiul fostului presedinte moldovean Vladimir Voronin si actualmente consilier al primarului Moscovei. Voronin junior sustine ca Romania ar intra in faliment chiar si fara contributia crizei economice, intrucat supravietuieste numai de la un imprumut la altul. Site-ul rus pe care omul de afaceri moldovean si-a formulat opiniile pune presupusul faliment al Romaniei in contextul protestelor sociale anuntate pentru saptamana viitoare, informeaza Cotidianul.

Intr-un editorial care acuza intelectualii romani ca i-au oferit “onorabilitate si staif” patronului Realitatea Sorin Ovidiu Vantu, Sabina Fati socoteste ca Vantu isi aplica acum strategia si in Republica Moldova, care a devenit “noul Eldorado” al omului de afaceri cercetat penal la Bucuresti. Aici, printre cei care accepta avansurile patronului Publika TV ar fi chiar premierul Vlad Filat, dar mai ales liderul democratilor de la Chisinau, Marian Lupu, pe care Sorin Ovidiu Vantu mizeaza ca viitor presedinte. Noul post de televiziune din Moldova, detinut de Vantu, a recrutat cei mai buni ziaristi de pe piata locala. Este o altfel de Realitatea TV, necesara pentru a-i usura patrunderea in mediile influente din spatiul Comunitatii Statelor Independente, arata Sabina Fati in Romania libera.

Saptamana trecuta, scriitorul Mircea Cartarescu a acordat un interviu saptamanalului Observator cultural. Dialogul este preluat astazi cu pasajele referitoare la politica de ziarele Gandul si Cotidianul. Cartarescu, care este si comentator politic al ziarului Evenimentul zilei, se declara la capatul iluziilor. Epoca presedintelui Traian Basescu s-a incheiat, actualul presedinte este, in opinia sa “un prizonier neputincios al sistemului politic romanesc corupt si nenorocit”.
XS
SM
MD
LG