Linkuri accesibilitate

Conceptul regizoral al comuniștilor: asediul microfoanelor Parlamentului


Apetit oratoric după lungul boicot tactic: PCRM-iștii nu mai contenesc cu reacții ”operative și ideologice”

Opoziţia comunistă a preluat tactica “asediului continuu al microfoanelor”, pe care, ne amintim, o aplicau cu tenacitate oponenţii lor politici atunci cînd Vladimir Voronin era în fotoliul de spicher iar liberalul Mihai Ghimpu făcea eforturi disperate să se facă auzit. Acum deputaţii comunişti sunt acei care lansează pe bandă rulantă dezacorduri, propuneri, “informaţii demascatoare” şi interpelări, chiar dacă ştiu prea bine că nu au sorţi de izbîndă, în timp ce alianţa majoritară îi tratează cu indulgenţa de care este în stare.

Mihai Ghimpu: “Sincer chiar să vă spun, nu prea înţeleg fracţiunea Partidului comuniştilor cînd vorbesc: “De ce nu folosim un grant?” Domnilor deputaţi, nouă, Republicii Moldova, ne-au oferit un milliard şi trei sute de milioane ca grant, nu ca credite. Aceasta s-a întîmplat datorită faptului că tocmai, iată, Alianţa pentru Integrare Europeană, parlamentul, împreună noi toţi, puterea, opoziţia, am început să mişcăm lucrurile înainte. (rumori în sală – n.n.) Domnule Muşuc, aici nu e CMC! Aşa că haideţi să mergem înainte, să democratizăm, să administrăm bine şi să ducem oamenii la o viaţă liberă şi decentă. Asta-i datoria şi asta aşteaptă cetăţenii”

Şedinţa de astăzi a ilustrat conceptul regizoral al opoziţiei comuniste cu o distribuţia verificată: grupul “reacţiilor operative” cu Iurie Munteanu şi Igor Dodon în avangardă, flancaţi de Eduard Muşuc şi cîteva doamne parlamentare cu veleităţi oratorice.

Iurie Munteanu: “Noi punem la indoială posibilitatea, sau orice posibilitate de a asigura o … de asigurare a folosirii sau valorificări acestor mijloace de o manieră transparent. Şi considerăm că ele vor fi folosite pentru scopuri electorale”.

Eduard Muşuc: “Ni se propune ca să creşem această datorie externă. Să împrumutăm încă 15 milioane de dolari, dar pentru ce? Pentru ca să fie elaborată o hîrtie, o hîrţoagă, un document”.

Igor Dodon: “Zece milioane de dolari credit pentru ca Ministerul Ecologiei să elaboreze o strategie care intră în competenţa sa personală. Pot să vă spun că o strategie este un document de 50 de pagini pentru care vor fi cheltuite 10 milioane de dolari împrumut. Cîte 200 de mii de dolari la fiecare pagină”

Eugenia Chistruga: “Dacă o strategie de regulă conţine un 50-60 de pagini, deci luăm 10 milioane, dolari. Înseamnă că fiecare pagină va costa 200 de mii de dolari?”

Grigore Petrenco şi-a asumat rolul ariergardei ideologice, pe timpuri monopolizată de Victor Stepaniuc. Deputatul Petrenco a contestat astăzi schimbările operate în Codul electoral în luna iunie. Pe comunişti îi nemulţumeşte noua metodă de redistribuire a mandatelor de deputaţi disponibile, adică “ale nimănui” din cauza voturilor date pentru partide ce vor fi să rămînă sub pragul de trecere. Pînă acum ele erau distribuite proporţional cu scorurile obţinute de partidele învingătoare, alianţa de guvernămînd a introdus însă metoda distribuirii egale între partidele învingătoare. Comuniştii califică această metodă drept nedemocratică şi nocivă.

Grigore Petrenco: ”Şi de data aceasta voi, cei de la guvernare, încercaţi să folosiţi modificări în legislaţia electoral pentru a amăgi alegătorii”.

Ca într-un veritabil spectacol postmodernist, or astfel percepe multă lume reprezentaţiile legislativului, pe final a intervenit şi o schimbare de macaz. Veaceslav Untilă, liderul formaţiunii considerate a fi un aliat natural al majorităţii parlamentare, a criticat puterea pentru că nu ar dori să majoreze pensile şi salariile minime pînă la cota minimului de existenţă.

Veaceslav Untilă: “Deputaţii din majoritatea parlamentară se opun nu iniţiativei unui partid politic, nu iniţiativei unui deputat, ci iniţiativei populare, căci numărul de semnături colectate de MAE în susţinerea proiectului de lege este sufficient pentru a modifica chiar şi Constituţia nu doar o lege ordinară”.

De altfel, Mihai Ghimpu, i-a replicat astăzi deputatului Untilă că, lansînd asemenea propuneri, ar fi trebuit să aducă şi un sipeţel cu bani din care guvernul ar acoperi asemenea iniţiative costisitoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG