19 septembrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andrei Manolescu).
Proteste ale investitorilor FNI la București.
Protest energic al unui grup de păgubiţi la FNI, dezamagiţi de faptul că nu au primit din partea autorităţilor răspunsurile aşteptate la solicitările lor. Protestatarii s-au arătat extrem de nemulţumiţi aflînd că birourile permanente reunite ale Parlamentului au amînat pentru săptămîna viitoare dezbaterea raportului parlamentar privind cauzele care au dus la prabuşirea FNI. O corespondenţă de la Andrei Manolescu.
Investitorii FNI au manifestat din nou în Bucureşti. În număr însă mai mic decît în alte dăţi. Au fost circa 200 veniţi cu autobuze din mai multe judeţe ale ţării. În traseul manifestaţiei lor au fost incluse Piaţa Victoriei, în care a fost blocat parţial traficul rutier, zona din fata CEC şi Piaţa Constituţiei, în faţa Ministerului de finanţe. Manifestanţii purtau aceleaşi pancarte ca şi în alte demonstraţii, acum deja decolorate de soare. Au scandat „Noi vrem banii nostri”, „Senatori si deputaţi, dati-ne banii furaţi” sau „Camenco şi ai lui sunt patronii jafului”.
Ministrul Decebal Traian Remeş a primit o delegaţie a demonstranţilor promiţîndu-le că el se va supune deciziei Parlamentului. Parlament care ar urma să dezbată, cel mai curînd miercurea viitoare, în şedinţă comună a celor doua camere raportul comisie de specialitate care a studiat cazul FNI.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Investitorilor FNI, Ovidiu Mazilescu a participat la aceste discuţii cu ministrul de finanţe, după care a expus oamenilor aflaţi în piaţă modul în care se prezintă chestiunea: „Să vedem care investitori sunt îndreptăţiţi să primească, că toţi defilează aceiaşi idee, să nu fie despăgubiţi toţi investitorii, de exemplu, ăia care şi-au retras banii mai mult decît au subscris, acum să nu mai primească nici un ban... Comisia parlamentară nu a făcut altceva decît să adune datele. (oamenii vociferează) Există doua posibilităţi ca problema să fie rezolvată miercurea viitoare cînd se pare că o să se discute în plenul celor doua camere. (oamenii vociferează) Eu vă spun adevarul şi atunci poate se va găsi o soluţie (vociferări) Dacă nu, ar mai exista o varianta: să fie de acord cu comisia asta, care o propune Sas, să se facă o noua comisie din care sa faca parte fie ministrul de finante, ministrul de interne.”
- „O comisie de anchetă”.
- „Ideea este sa nu scăpam guvernul de sub picioare...”
Premierul Mugur Isărescu nu i-a primit pe reprezentanţii investitorilor FNI, deşi, în cursul dimineţii de marţi, fusese avansată şi o asemenea posibilitate. (...)