Atenţia de care în Austria se bucură fenomenul cultural din Republica Moldova este în creştere. Şi aceasta se întîmplă mai ales în ultimul timp şi se manifestă sub diferite forme: de la finanţarea unor festivaluri de literatură şi ştiinţă în Republica Moldova şi pînă la acordarea unor burse artiştilor moldoveni şi invitarea acestora la tot felul de manifestări culturale internaţionale din Austria. Această atenţie se poate explica prin aceea că Austria este foarte interesată să susţină un dialog cultural cît mai autentic cu vecinii săi, indiferent că aceştia fac parte din Uniunea Europeană sau nu. Bineînţeles că de pe urma acestui dialog cultural cîştigă toată lumea. Austria, însă, se implică şi financiar.
La mijlocul şi sfîrşitul săptămînii trecute la Chişinău a avut loc un festival internaţional de literatură şi ştiinţă FLOW la care au venit o spuză de artişti din ţările din zona Dunării şi care a fost finanţat, în cea mai mare parte, de către austrieci. Şi, din cîte am aflat, acesta e doar un început, întrucît autorităţile austriece intenţionează să sprijine financiar şi alte manifestări culturale din Chişinău sau tot felul de proiecte artistice ambiţioase ale artiştilor moldoveni.
În afară de aceasta, acum cîtva timp, scriitorul Pavel Păduraru a luat parte la un atelier de dramaturgie care a avut loc la Viena, la care au mai participat unii dintre cei mai populari autori din Europa Centrală şi de Est şi unde, cu toţii, au scris o piesă de teatru colectivă. Iar peste cîteva zile, începînd cu 23 septembrie, debutează în Austria Festivalul Zilele Literaturii Europene la care a fost invitată şi dramaturgul moldovean Nicoleta Esinencu, alături de unii dintre cei mai reprezentativi scriitori europeni, ca Georges Perec, Matthias Politycki, Edo Popovic, Mathias Enard sau Jurgen Ritte.
Tot în această perioadă, se află în Viena doi scriitori moldoveni în cadrul programului scriitori în reşedinţă. Unul dintre aceştia e poetul şi prozatorul Vasile Gîrneţ care peste două zile va susţine o lectură literară. În acelaşi timp, s-ar putea ca, în curînd, pe rafturile librăriilor austriece să găsim şi traduceri din textele lui Vasile Gîrneţ şi, de ce nu, poate chiar din textele pe care le-a scris la Viena. Sau să vedem pe o scenă austriacă un nou spectacol după vreo piesă de Nicoleta Esinencu, scrisă, de ce nu?, chiar în Austria.