Linkuri accesibilitate

Practica nescrisă a condiționării voturilor


Neregularități de votare în Parlamentul de la București

Despre Republica Moldova, presa de azi insereaza doua stiri: una, in ziarul Gandul, anunta ca presedintele interimar Mihai Ghimpu este obligat sa dizolve Parlamentul, ca umare a deciziei Curtii Constitutionale a Republicii Moldova. Referendumul constitutional din 5 septembrie incerca sa depaseasca esecul a doua incercari succesive de alegere a presedintelui in parlament. Dupa cum se stie, referendumul nu a putut fi validat din pricina participarii la vot prea scazute.

Jurnalul national scrie despre intentie Transnistriei de a-si deschide ambasada in cealalta regiune separatista, Osetia de Sud. Oficialitait transnistrene s-au deplasat la Tinvali pentru a pune piatra de temelie la cladirea viitoarei ambasade si s-au facut declaratii de sustinere reciproca, arata publicatia de la Bucuresti, citand site-ul Infotag.

Mai multe comentarii se refera la scandalul de ieri din parlamentul de la Bucuresti, unde partidele s-au acuzat dur in legatura cu modul in care s-a votat saptamana trecuta noua lege a pensiilor. Opozitia a reclamat ca n-ar fi existat cvorum, iar Partidul Democrat Liberal a raspuns ieri acuzandu-i pe social-democrati ca au iesit din sala pentru ca nu au obtinut sumele de bani pe care incercasera sa le negocieze in schimbul votului. Romania libera si Adevarul dezvaluie azi, prin intermediul comentatorilor lor, ca in actualul legislativ exista o practica nescrisa a conditionarii voturilor de deblocarea unor sume de bani pentru colegiile uninomale ale parlamentarilor respectivi. In opinia lui Grigore Cartianu de la Adevarul, PDL s-a umplut de rusine sustinand ca au votat suficienti parlamentari in favoarea legii pensiilor. “A fost hotie pe fata”, scrie comentatorul. Nici opozitia, arata el, nu s-a comportat mai bine. A reclamat prea tarziu neregularitatile de votare, si anume in saptamana urmatoare, respectiv chiar in ziua in care presedintele Traian Basescu tinea un discurs in parlament. Prilej sa goleasca sala sub ochii acestuia.

Laurentiu Mihu scrie in Romania libera despre Partidul Democrat Liberal spunand ca ar fi drept sa urmeze soarta taranistilor, adica sa dispara de pe scena politica. Aceasta pedeapsa ar fi insa meritata nu pentru ca incearca sa ia masuri de austeritate, ci pentru ca si-au incalcat promisiunile de a lupta impotriva coruptiei si de a depolitiza institutiile. Dovada – felul in care se opun acum initativei fostului ministru de justitie Monica Macovei. Europarlamentarul incearca de mai mult timp sa promoveze un act normativ care sa interzica politicienilor sa fie si oameni de afaceri.; rezultatul – ironii pe fata ale colegilor democrat-liberali, arata Romania libera.
XS
SM
MD
LG