Linkuri accesibilitate

Parada patrioţilor


Republica Moldova nu duce lipsă de indivizi care îşi etalează mereu patriotismul dar vorbăria patriotică a început să fie privită cu suspiciune.


Dacă stau să mă gîndesc mai bine, ultimii 20 de ani au fost o nesfîrşită şi dezgustătoare paradă a patrioţilor. O sumedenie de indivizi, politicieni, funcţionari, intelectuali, reprezentanţi ai societăţii civile, au tot ieşit mereu la rampă, au apărut în lumina reflectoarelor, pe sticlă şi la tribune, au ţinut discursuri însufleţitoare despre patriotism, şi-au exprimat pînă la saţietate dragostea lor faţă de patrie, i-au făcut cu ou şi cu oţet pe răulenii care chipurile sînt lipsiţi de patriotism.

Sloganurile patriotice au devenit un atribut indispensabil al demagogiei electorale şi al reglărilor de conturi pe palierul social-economic. Au fost identificaţi mereu, cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună, tot felul de duşmani ai ţării şi ai statalităţii. În funcţie de optică, duşman al ţării putea fi unionistul românizator, comunistul rusofil şi retrograd, reprezentantul partidului rival, cel care a votat pentru Voronin în 2005, dar şi cel care nu a votat, bogătaşul blazat, scriitorul postmodernist care neglijează stîlpii literaturii autohtone, gasterbeiterul care nu vrea să investească banii cîştigaţi în ţara de baştină. Însă şi cei consideraţi duşmani ai ţării, la rîndul lor, se erijau deseori în mari patrioţi.

E limpede, Republica Moldova nu duce lipsă de indivizi care îşi etalează mereu patriotismul. Nu ştiu dacă se mai discută undeva atîta despre patriotism şi despre răulenii care subminează temelia patriei. Cum însă în aceeaşi perioadă performanţele social-economice ale ţării au fost mai mult decît modeste, iar pentru mulţi cetăţeni capătul tranziţiei nu se întrezăreşte, vorbăria patriotică a început să fie privită cu suspiciune şi chiar ignorată de tot mai mulţi oameni cu discernămînt. Mulţi dintre eu ai înţeles, cel puţin, că afişarea ostentativă a patriotismului nu are nici o legătură cu viaţa lor de zi cu zi.

Mai rău e că un cuvînt frumos cum e patriotism s-a devalorizat, şi-a pierdut semnificaţia firească. Mulţi dintre oamenii cu care vorbesc zilnic confundă patriotismul cu demagogia crasă. „De ce ar trebui eu să fiu patriot dacă politicienii care invocă patriotismul nu-şi trimit fiii la armată? ” m-a întrebat odată un tînăr sceptic.
Era un cîntec pe vremuri... S cego nacinaetsea Rodina? Ei bine, am impresia că pentru mulţi dintre cei care perorează neobosit despre patriotism, patria se reduce la propria lor casă.
XS
SM
MD
LG