Linkuri accesibilitate

27.09 - București: România la reuniunea anuală FMI de la Praga


În cazul României, studiul FMI arată că în 1999, 25 % din firmele particulare au declarat că au fost afectate de politica fiscală deficientă şi de corupţia politicienilor.


27 septembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Eugen Tomiuc).

România la reuniunea anuală FMI de la Praga.

La Praga continuă reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, reuniunea care se concentrează pe problemele corupţiei. Unul din rapoartele date publicităţii se referă la proliferarea corupţiei în fostele ţări comuniste, inclusiv România.

Moldova, Ucraina şi Kirghistan sunt considerate printre cele mai corupte. Rusia, România, Bulgaria, Croaţia, Slovacia, Georgia şi Letonia sunt de asemenea amintite printre ţările unde oligarhii sau alte grupări puternice de interese au reuşit să înfiinţeze şi să întărească monopoluri prin coruperea unor reprezentanţi ai justiţiei, unor parlamentari sau membri ai administraţiei de stat.

În cazul României, studiul arată că în 1999, 25 % din firmele particulare au declarat că au fost afectate de politica fiscală deficientă şi de corupţia politicienilor. Fiecare al cincilea om de afaceri proeminent susţine că decretele prezidenţiale ar favoriza elita în detrimentul nou apărutelor firme mici.

Vice preşedintele organizaţiei Transparancy International, aflat şi el la Praga a criticat instituţiile internaţionale care continuă să finanţeze ţări cu o corupţie endemică, cum sunt România sau Rusia.
XS
SM
MD
LG