Linkuri accesibilitate

2.10 - Chișinău: Reacții la declarațiile lui Vl. Voronin


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

În jur de 30 de parlamentari din Convenţia Democrată, PFD, PPCD şi mai mulţi deputaţi independenţi au semnat astăzi o sesizare către Procuratura generală, în care cer să i se intenteze dosar penal liderului comuniştilor Vladimir Voronin.


2 octombrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Reacții la declarațiile lui Vladimir Voronin și un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu.

Dan Ionescu: Declaraţiile de vineri ale liderului comunist Vladimir Voronin continuă să stârnească adevărate valuri politice la Chişinău. Mai multe de la Eleonora Lisnic.

În jur de 30 de parlamentari din Convenţia Democrată, Partidul Forţelor Democratice, Partidul Popular Creştin-Democrat, precum şi mai mulţi deputaţi independenţi au semnat astăzi o sesizare către Procuratura generală, în care cer să i se intenteze dosar penal liderului comuniştilor Vladimir Voronin. Grupul de deputaţi informează Procuratura, că în şedinţa plenară din 29 septembrie parlamentarul Vladimir Voronin ar fi insultat drapelul de stat al Republicii Moldova, declarând Tricolorul drapel fascist.

Într-o declaraţie pentru presă, Voronin a spus că nu a avut în vedere Tricolorul Republicii Moldova, dar cel românesc, sub care „a luptat Antonescu”. Autorii sesizării către Procuratura genrală cer tragerea la răspundere penală a deputatului Voronin conform articolului 203, punct doi al Codului penal, cu privire la profanarea simbolurilor naţional-statale. Acest articol prevede privaţiune de libertate pe un termen de la trei până la şapte ani, sau destituirea din funcţie şi plata unei amenzi. Marţi, 3 octombrie, sesizarea va fi depusă la Procuratura generală. Potrivit legislaţiei moldovene, unui parlamentar îi poate fi retrasă imunitatea prin voturile majorităţii simple a deputaţilor prezenţi în sală.

Să reamintim, că scandalul Voronin s-a declanşat în cadrul şedinţei Parlamentului din 29 septembrie, în timpul discuţiei asupra unei interpretări la Legea audiovizualului. Deputaţii de dreapta au votat împotriva interpretării, argumentând că aceasta este de natură să reducă segmentul de utilizare a limbii române în mediile electronice de informare. Modificarea a fost adoptată cu voturile comuniştilor şi a deputaţilor din Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, dar parlamentarii de dreapta l-au învinuit pe preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, că a falsificat numărul de voturi şi i-au declarat vot de blam.

În aceeaşi zi, într-o conferinţă de presă, deputatul Partidului Forţelor Democratice, Alexandru Moşanu, a propus crearea unei largi coaliţii anticomuniste, iar deputatul Valeriu Muravschi a chemat toate partidele democratice să ceară punerea în afara legii a Partidului Comuniştilor. Astăzi deputaţii din formaţiunile de dreapta au avut o primă întâlnire în problema constituirii coaliţiei anticomuniste, pentru ca marţi să se întrunească din nou, într-o şedinţă protocolară. Iată ce ne-a declarat, după discuţiile din Parlament, deputatul ecologist Alecu Reniţă.

Alecu Reniţă: „Este foarte greu acum de prevăzut care va fi forma organizatorică a viitoarei coaliţii, fiindcă s-ar putea ca mult mai multe grupuri, mult mai multe organizaţii neguvernamentale, oameni de creaţie, uniuni de profil să vrea să adere la o coaliţie anticomunistă. Fiindcă orice om care gândeşte normal îşi dă seama, că noi nu ne mişcăm înainte anume din cauza, că suntem ostatecii ideologiei comuniste şi că de fapt acest partid reprezintă frâna principală în mişcarea noastră înainte. Partidul Comuniştilor s-a dovedit a fi un generator de instabilitate şi acest generator de instabilitate nu este numai pentru Republica Moldova, dar pentru întreaga regiune. Când zic acest lucru, mă refer la problema transnistreană, care este stimulată în mare măsură ca să fie pusă pe linie moartă şi să nu găsească o soluţionare în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova. Deci, este pusă pe linie moartă de către această formaţiune, care reprezintă de fapt interesele altui stat aici, în Republica Moldova, şi nu a electoratului, care le-a încredinţat mandatele.”

Deputatul Valeriu Muravschi: „Eu consider, ca deputat şi ca liderul Partidului Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat, că trebuie să ne gândim serios, partidele democratice, partidele de dreapta referitor la iniţierea unei inţiative de interzicere a Partidului Comuniştilor în Republica Moldova. Eu îs democrat în suflet, eu înţeleg cum trebuie să fie procesele astea, dar este mai important interesul acestui Parlament, acestei ţări. Cu ei noi n-o să ajungem niciodată nicăieri. Numai în dezastru, degradare totală. Lor le convine lucrul ăsta. Să transforme Republica Moldova într-un dominion al cuiva.”

Deputaţii de dreapta au spus, că nu vor participa la şedinţele în plen până la examinarea demersurilor lor. Primul - vizând votul de neîncredere, declarat preşedintelui Parlamentului, iar cel de-al doilea - declaraţia făcută de Voronin.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Într-un comunicat al Ministerului român de Externe, dat publicităţii astăzi, se spune că Ministerul a luat notă cu indignare de afirmaţiile defăimătoare la adresa drapelului naţional, făcute de liderul comuniştilor din Republica Moldova. Aceeaşi temă a fost abordată şi într-un interviu, acordat de secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, corespondentului nostru la Bucureşti, Andrei Manolescu.

Europa Liberă: Domnule secretar de stat, ceea ce s-a întâmplat în Moldova la sfârşitul săptămânii trecute credeţi că e un gest întâmplător? Sau face parte dintr-un cor mai amplu? Au mai existat asemenea afirmaţii? Există asemenea tendinţe politice în Republica Moldova?

Mihai Răzvan Ungureanu
: „Cu regret, trebuie să spun, că există din când în când tentativa de a demoniza România pentru parcursul politicii interne din Republica Moldova. Nu considerăm, însă, că asemenea aprecieri vin din partea persoanelor avizate să facă declaraţii de acest gen şi, pe de altă parte, nu considerăm că ele reprezintă în sine gesturi politice, care să pună în dificultate relaţia, altminteri, cu totul specială dintre Bucureşti şi Chişinău.”

Europa Liberă: Credeţi că sunt mai degrabă atitudini individuale?

Mihai Răzvan Ungureanu: „Prefer să cred, că ele au în primul rând un izvor personal şi că se alimentează din mentalităţi revolute. Nu credem că poate exista, că poate via pe piaţa politică un partid politic, care să refuze buna conveţuire, buna vecinătate şi care să considere, că apelând la fantomele trecutului, ale trecutului totalitar, în primul rând, se poate cumva alcătui un nou vitor pentru Republica Moldova. Considerăm, că singurul drum pe care Moldova îl poate lua şi pe care, din perspectiva noastră, ar trebui să meargă, este cel care să conducă această ţară spre integrarea euro-atlantică, singura garanţie a unui viitor credibil şi stabil.”

Europa Liberă: Ce alte scopuri politice ar putea să aibă o asemnea declaraţie?


Mihai Răzvan Ungureanu
: „Noi credem, că în contextul politic de la Chişinău, unele voci antiromâneşti, ce se fac mai mult sau mai puţin auzite în Parlament sau la alte foruri, încearcă să câştige un teritoriu pierdut. Suntem convinşi, că marea majoritate a politicienilor din ţara vecină consideră România ca fiind o garanţie a viitorului european al Moldovei şi, de fapt, una dintre adevăraţii avocaţi ai ţării pe care o reprezintă în toate instanţele internaţionale, acolo unde interesele Moldovei trebuiesc auzite.”
XS
SM
MD
LG