Linkuri accesibilitate

Utopia statului providență


Pericolul alegerii unei construcții politice bazate pe impostură.


Ziarul Adevarul inregistreaza reactiile din presa rusa la declaratiile facute la New York de premierul Emil Boc si de ministrul de externe Teodor Baconschi. Cei doi se afla in Statele Unite cu ocazia consiliilor NATO-Rusia si respectiv Uniunea Europeana-Rusia. In Adevarul, stirea focalizeaza chiar din titlu pe subiectul Republica Moldova si transcrie concluzia Agentiei Ria Novosti ca „Romania refuza sa recunoasca granita cu Republica Moldova stabilita in urma Pactului Ribbentrop-Molotov”. Este citat pe larg ministrul Teodor Baconschi, cu ideea ca Romania respinge orice plan de federalizare a Republicii Moldova si spera că situatia din Transnistria si-ar putea gasi o solutie prin reluarea negocierilor pe acest subiect.

In acelasi cotidian, Grigore Cartianu comenteaza pe marginea protestelor sociale de la Bucuresti. Sindicalistii iesiti in strada impotriva masurilor de austeritate ale guvernului Boc considera ca statul este obligat sa le asigure un loc de munca. „Este unul dintre efectele intarziate ale comunismului”, cand oamenii au fost „indoctrinati” cu o lozinca perversa: in capitalism exista somaj, in comunism – nu, arata comentatorul de la Adevarul, care incearca sa rastoarne rationamentul gresit. Nu, statul capitalist trebuie doar sa asigure un sistem legislativ stabil si rational, astfel incat economia privata sa functioneze ca lumea, si trebuie sa sustina un numar rational de bugetari bine platiti. „A sosit vremea sa iesim din utopia statului salvator. Asa ceva nu exista decat in Tiganiada”, incheie Grigore Cartianu.

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu acorda un interviu jurnalistilor de la Evenimentul zilei, in care revine asupra ideii ca este nevoie de figuri politice noi. Numai ca, daca in urma cu putin timp sugera ca va aparea un nou partid politic, acum da de inteles ca are in vedere numai innoirea garniturilor actualelor formatiuni politice. Calin Hera, care semneaza editorialul editiei de azi a Evenimentului zilei, crede ca aici se ascunde un mesaj indirect al sefului statului catre Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare: innoiti-va garnitura, si anume cu numele pe care eu le-am pomenit: Monica Macovei, Cristian Preda sau Sever Voinescu. O asemenea masura nu e suficienta, crede Hera, care evoca enorma confuzie a electoratului roman. Cel mai recent sondaj de opinie arata o proportie covarsitoare a celor care cred ca in regimul comunist era mai bine. In aceste conditii, exista riscul ca la viitoarele alegeri sa fie votata cu entuziasm o constructie politica bazata pe impostura – este concluzia articolului.
XS
SM
MD
LG