Linkuri accesibilitate

Moldova a intrat deja în UE prin România (Cotidianul)


Băsescu i-a dat lui Blaga un imbold nesperat în cariera politică (Gândul)

Editia electronica a ziarului Cotidianul publică un articol despre procedurile de obtinere a cetateniei romane de catre moldoveni si ucraineni. Sunt scoase in evidenta facilitatile foarte mari, care au eliminat conditia de a fi trait minimum 8 ani in Romania, ba chiar si taxele, pastrate la un nivel minimal numai pentru cei care nu au avut strabunici traitori intre granitele Romaniei. “Republica Moldova a intrat deja in Uniunea Europeana - este adevarat, prin Romania - dupa votul masiv pro-Basescu de la ultimele alegeri” – este concluzia la care ajunge articolul.

Portalul de stiri Hotnews anunta ca astazi presedintele interimar Mihai Ghimpu urma sa dizolve Parlamentul, dupa acceptul Curtii Constitutionale a tarii. In consecinta, alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 noiembrie – o data agreata de toate partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, dupa ce a fost respinsa propunerea liberal-democratilor de a scurta la 30 de zile campania electorala – mai precizeaza Hotnews citand Radio Europa libera.

Ziarele centrale din Romania nu au pozitii bine delimitate fata de demisia ministrului de interne, ca urmare a nemultumirilor presedintelui Traian Basescu ca politistii au manifestat neautorizat si s-au manifestat vulgar la portile Palatului Cotroceni. Romania libera, care critica ieri in editorial mai degraba Sistemul – politic, sindical si de interese economice – care i se opune sefului statului, are astazi drept articol de fond comentariul Elenei Vijulie, care vorbeste despre o “reactie primitiva” a sefului statului. Dupa cum se stie, acesta a renuntat la escorta de politie si jandarmerie, dupa ce la Cotroceni s-a strigat “Iesi afara, javra ordinara” si politistii si-au aruncat caschetele pe caldaram. In opinia autoarei, politistii n-au facut cine stie ce, iar daca au facut, isi vor primi pedeapsa individual. In schimb, demisia ministrului de interne Vasile Blaga este considerata indepartarea singurului interlocutor democrat-liberal de anvergura europeana.

Inca de ieri, Liliana Ruse de la Gandul se arata uimita de repeziciunea cu care Vasile Blaga, ministrul PDL demisionar, a fost luat in brate de opozitie si de presa. Fortand aceasta demisie, mai arata comentatoarea de la Gandul, Traian Basescu i-a dat lui Blaga un imbold nesperat in cariera politica, transformandu-l in cel mai puternic lider al opozitiei.
XS
SM
MD
LG