Linkuri accesibilitate

Reglementarea transnistreană: soluții practice pentru probleme concrete


Victor Osipov
Victor Osipov

Vice-premierul Victor Osipov consideră că anul acesta ar putea fi reluate negocierile în format 5 plus 2.

In ceea ce priveste rezolvarea crizei transnistrene, s-au facut progrese? Vor fi reluate negocierile si daca da, cind anume, cu ce sanse si in ce formula? La aceste intrebari a dat un raspuns astazi ministrul Victor Osipov, raspunzător de problema transnistreana, după convorbirile neoficiale de la Viena, de la sediul OSCE de luni si marti.

Victor Osipov a evitat să numească un termen anume cînd ar fi să se reia negocierile oficiale, dar a opinat că pînă la sfîrşitul anului în curs ar fi posibilă revenirea la masa de tratative. Reîntors de la întrevederea neformală de la Viena, vice-premierul pentru reintegrare a preferat să vorbească mai mult despre progresele atinse în ceea ce el a numit „soluţii practice pentru problemele concrete ale populaţiei din regiune”. Reluarea, începînd cu ziua de mîine, a circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Odesa, o foarte apropiată relansare a mersului de marfare pe segmentul transnistrean de cale ferată, o reluare foarte probabilă a cooperării cu Tiraspolul pe probleme ce ţin de educaţie şi un început de dialog în problema comunicaţiilor telefonice - sunt doar cîteva dintre obiectivele invocate de Osipov.

Abordînd controversa legată de simplificarea mecanismului de export al mărfurilor transnistrene, vice-premierul Osipov a apărat cu fermitate decizia guvernului Filat de a permite companiilor din stînga Nistrului să utilizeze porţiunea transnistreană de cale ferată. Această hotărîre a guvernului de la Chişinău, adoptată încă la 8 septembrie, dar nepublicată încă, a fost interpretată de unele instituţii de presă drept o anulare „a blocadei economice” a Transnistriei şi a fost criticată de către oponenţii politicii ai actualei guvernări. De altfel şi Marian Lupu se întreba dacă nu cumva ar fi vorba de o concesie a Chişinăului în faţa Tiraspolului.

Osipov neagă aceste speculaţii ca fiind nefondate şi dă asigurări că mărfurile transnistrene vor continua să treaca vămuirea moldovenească înainte de a fi exportate în Ucraina sau Rusia: „Această soluţie este o iniţiativă a EUBAM de facilitare a importurilor şi exporturilor din regiunea transnistreană prin aplicarea unor mecanisme inteligente, avansate de gestionare a riscurilor de către autorităţile RM. Subliniez încă o dată, nu este nici o schimbare legată de mecanismul de autorizare a exporturilor şi de perfectare vamală a acestor exporturi. Vor beneficia de ea agenţii economici înregistraţi oficial la Camera înregistrării de stat a RM, la care sunt în prezent peste 660. De asemenea, ei trebuie să deţină certificat de origine a mărfurilor eliberate în conformitate cu regulile comerţului internaţional. Orice alte interpretări nu au nici o bază.”

Osipov a numit decizia de a oferi companiilor din raioanele de est alte coridoare de export decît cele ocolitoare a teritoriului transnistrean drept o reparaţie a greşelilor comise anterior, cînd s-au luat măsuri ce nu au ajutat, ci, dimpotrivă, au împiedicat dialogul de reglementare a conflictului. Criticii, inclusiv din interiorul alianţei, văd însă în decizia guvernului o reîntoarcere la situaţia de pînă la 2006, cînd spaţiul vamal moldo-ucrainean era lipsit de controlul Chişinăului, şi o forma ascunsa de legalizare a contrabandei prin segmentul transnistrean de frontieră.

În replică vicepremierul Osipov afirmă următoarele: „Faptul că se lansează astfel de aprecieri se datorează întîi de toate tensiunilor din interiorul alianţei, iar pe de altă parte, faptului că liderii politici care nu fac parte din guvern nu cunosc nuanţele şi cad pradă speculaţiilor lansate de oponenţii noştri”.

Administraţia întreprinderii feroviare transnistrene a anunţat acum o săptămînă că va permite reluarea circulatiei marfarelor moldoveneşti pe segmentul transnistrean de cale ferată doar dacă aceste transporturi vor respecta legislatia transnistreană, adică codul vamal din regiune. Autorităţile de la Tiraspol au de gînd să perceapă taxe de tranzit şi să impună utilizarea obligatorie de locomotiv transnistrene. Nu inseamna asta că intelegerile care au stat la baza hotararii de guvern sunt date oarecum peste cap, l-am întrebat pe vice-premierul pentru reintegrare.

Victor Osipov: „Reprezentanţii căilor ferate transnistrene au utilizat nişte informaţii eronate din presă pentru a anticipa viitoarele discuţii în cadrul grupurilor de lucru şi pentru a-şi întări poziţia în negocieri. Este ceva ce face parte din arsenalul tactic de discuţii.”

Referindu-se şi la speculaţiile potrivit cărora decizia guvernului ar rezulta din înţelegerile stabilite în timpul întrevederii premierului Filat cu liderul transnistrean Igor Smirnov cu ocazia unui meci de fotbal de la Tiraspol, Osipov a negat cu tărie şi a anunţat că îl va însoţi din nou chiar în această seară pe premier la Tiraspol, unde va merge la un meci de fotbal. Vicepremierul consideră aceste evenimente sportive drept prilejuri fireşti de cunoaştere în atmosferă neformală a partenerilor de dialog şi nu o ocazie pentru înţelegeri politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG