Linkuri accesibilitate

Cum să fii mulţumit fără motiv


Lecții pentru maturi din partea elevilor clasei a II-A de la Liceul “Ion Creangă”


Mihai
La începutul lunii septembrie, am asistat la cîteva lecţii ale clasei a II-A de la Liceul “Ion Creangă” din Chişinău. Acolo învaţă nepoţelul meu – Mihai, în vîrstă de 8 ani. Anume după o discuţie cu el despre Moldova şi viitorul ei mi-a venit ideea să merg în clasa lui şi să discut cu colegii săi. Sînteţi curioşi să îi cunoaşteţi pe viitorii deputaţi, academicieni şi vedete de cinema?

Prima oră a fost cea de Muzică şi deşi erau încă ciufuliţi după somn, elevii au cîntat “Alunelul” şi au învăţat care sunt instrumentele muzicale de percuţie.
Ora de Limbă Română au început-o cu o rugăciune. Mai apoi au trecut în faţa clasei şi au povestit tema de acasă: cum a mers Guguţă la şcoală. Doamna profesoară, Natalia Cocieru îi încurajează pe cei din bănci să aprecieze expunerea colegilor din faţă. Fiecare se dă cu părerea despre cum ar fi trebuit colegul să povestească mai bine, propun nota pe care o merită curajosul din faţa clasei şi îl încurajează apoi cu aplauze.

În timpul pauzei mari, 36 de perechi de ochi curioşi adunaţi în jurul meu aşteptau nerăbdători să vorbească la microfon. I-am întrebat mai întîi ce îşi doresc să devină cînd vor creşte mari:

Mă cheamă Josan Andrian. Aş vrea să devin explorator, pentru ca să descopăr lucruri noi.

Eu cînd voi creşte mare, doresc să fiu cîntăreaţă.

Mă cheamă Alexandra şi vreau să devin veterinar. Îmi plac foarte mult animalele.

Pe mine mă cheamă Ana-Maria. Eu doresc să fiu doctor, care să lecuiesc oamenii.

Mă numesc Alexandru. Eu vreau să am profesia ca pompier, deoarece să ajut oamenii.

Eu mă numesc Lîsîi Adrian. Cînd voi creşte mare, vreau să devin antrenor de bazin.

Mă numesc Ştefan. Eu cînd o să cresc mare vreau să fiu savant, pentru că îmi place natura.

Visul meu este să devin arhitect. Prima dată voi învăţa la Chişinău, apoi voi merge la Harvard şi apoi voi merge la Oxford din Britania.

Întrucît au aşa planuri măreţe, i-am întrebat cum îşi doresc ei să fie Moldova în viitor:

Moldova? Eu mi-o doresc să fie o ţară mai mare şi să aibă diferite opţiuni, să nu o împiedice Rusia să transporte vinurile şi cognacurile.

Să fie o ţară europeană, la nivel european.

Ce înţelegi tu prin nivel European?

Să fim la dimensiunea ţărilor din UE.

Dar cum sunt ţările din UE, tu ştii?

Moderne, performante, sunt bune în politicieni.

De la politică, am trecut să discutăm despre felul cum cred ei că ar trebui să arate o familie ideală:

Mă cheamă Ecaterina. O familie de vis trebuie să aibă mulţi copii, mama trebuie să fie îngrijită.

Eu cred că un tată trebuie să fie în stare de a întreţine o familie şi mama să fie blîndă, bună, şi să poată fi şi ea într-o stare ca să poată creşte nişte copii.

I-am întrebat şi dacă ar trebui părinţii să îşi pedespească copiii:

Mama şi tata cîteodată trebuie să ne pedepsească, de aceea că merităm: cînd aducem note rele, cînd bătem copiii.

Eu cred că părinţii nu trebuie să bată copiii, pentru că ei sunt mai mici decît ei şi nu înţeleg ceea ce înţeleg maturii.

Eu cred că părinţii trebuie uneori să bată copiii, să îi certe cîteodată. Copiii merită…este aşa un proverb: mama bună îşi ceartă copilul.

După vorbele spuse de cei mici, am ieşit din clasă fericită şi plină de energie. Mi-am amintit de un citat despre copii spus de Paulo Coelho: un copil poate oricînd să îl înveţe pe un adult trei lucruri: cum să fie mulţumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată şi cum să ceară cu insistenţă ceea ce-şi doreşte.
XS
SM
MD
LG