Linkuri accesibilitate

Amenzi ridicole


Sancționați sever șarlatania!



Zilele trecute inspectorii au depistat nereguli la Fabrica de brînzeturi din Soroca. Au fost depistate 40 mii kg de produse lactate, ambalate pentru comercializare, fără data producerii şi avînd un termen de valabilitate fals. Toate aceste produse dubioase, care urmau să fie vîndute în Moldova, costau 536 mii lei.

Deunăzi instanţa de judecată a decis ca directorul Fabricii de brînzeturi din Soroca să fie amendat cu 1000 de lei, iar cele 40 de tone de produse alimentare dubioase să fie nimicite sau folosite în alimentaţia animalelor. Aşadar, vinovatul a fost pedepsit iar dreptatea a triumfat? Sincer să fiu, nici nu ştiu ce să zic...

Atunci cînd îmi imaginez că acele produse lactate de calitate nesigură puteau ajunge pe mesele noastre şi să ne provoace nişte indigestii sau chiar nişte probleme mai grave, amenda de 1000 de lei mi se pare de-a dreptul ridicolă. N-ar trebui să fie amenda mai severă pentru un asemenea matrapazlîc? Şi e în stare această amendă de rîsul curcilor să-l dezveţe pe om să comită bazaconii? Mă tem că nu.

Realitatea cu amănuntul 1001
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00


Dacă stau să mă gîndesc mai bine, Moldova e ţara care are cele mai ridicole amenzi. Să fi fost ele mai mari, ar fi arătat pesemne şi ţara mai bine. Bunăoară, ar fi năpădite străzile Chişinăului de mormane de chiştoace, dacă aruncarea pe trotuar a unui muc ar fi penalizată cu 100 de dolari, iar nişte indivizi bine plătiţi s-ar ocupa toată ziulica numai de aplicarea acestor amenzi? Sînt convins că străzile ar fi mult mai curate, iar măturătorii ar avea mai puţin de lucru. S-ar putea chiar renunţa la mulţi măturători.

E de-a dreptul ciudat că după 20 de ani de tranziţie, după ani ai dezmăţului generalizat, pigmentaţi cu tot felul de fraude şi mişmaşuri, amenzile sînt aici liliputane, penibile. Aceste amenzi demult ar fi trebuit să fie dure, dacă nu chiar astronomice. Asta ca bunul-simţ pe cale de dispariţie să reînvie spectaculos.
XS
SM
MD
LG